Duitsland: Priebke uitleveren

ROME, 2 AUG. Duitsland zal Italië op zeer korte termijn vragen om uitlevering van de voormalige SS-kapitein Erich Priebke, die gisteren door een militaire rechtbank in Italië niet strafbaar werd verklaard voor zijn rol in de massa-executie van 335 Italianen in maart 1944.

Hoewel Priebke op basis van de uitspraak een vrij man zou zijn geweest, in afwachting van hoger beroep, werd hij rond twee uur vannacht opnieuw gearresteerd, op basis van een verwacht uitleveringsverzoek van de Duitse justitie. Het Duitse ministerie van Justitie bevestigde vanochtend dat Duitsland om uitlevering zal vragen. In Italië is met verontwaardiging en ongeloof op het besluit van de rechters gereageerd.

Het Italiaanse hof achtte de 83-jarige Priebke wel schuldig aan meervoudige moord, maar bepaalde dat hij daarvoor niet meer kan worden veroordeeld omdat dit misdrijf na twintig jaar is verjaard. De openbare aanklager had aangevoerd dat Priebke schuldig is aan moord “met extreme wreedheid en met voorbedachte rade”. Met deze twee verzwarende omstandigheden is verjaring onmogelijk.

Met het vonnis lijkt het tribunaal het pleidooi van de verdediging te hebben gevolgd, dat Priebke gedwongen was de orders op te volgen van zijn commandant Herbert Kappler, die in 1948 levenslang heeft gekregen voor de massa-executie. De aanklager stelde dat Priebke, die de lijst van slachtoffers heeft opgesteld en zelf twee mensen heeft doodgeschoten, hoog genoeg in rang was om de orders te kunnen weigeren.

    • Marc Leijendekker