Drukte Europese wegen verwacht

DEN HAAG, 2 AUG. De ANWB verwacht het komend weekeinde opnieuw veel drukte op de Europese wegen. Vooral in Frankrijk, Duitsland en Italië worden vanmiddag en zaterdag lange files verwacht. Zowel vertrekkende als terugkerende vakantiegangers veroorzaken de stremmingen.

In Nederland blijft grote verkeersdrukte uit. Alleen rond Zandvoort verwacht de toeristenbond veel verkeer wegens de autoraces en een jazzfestival die daar dit weekeinde plaatsvinden.

Duitsland staat een heel druk weekeinde te wachten, verwacht de ANWB. Zowel vertrekkend als naar huis terugkerend vakantieverkeer is onderweg. In een aantal oostelijke deelstaten (waaronder Berlijn) loopt de zomervakantie ten einde. In Zuid-Duitsland beginnen de vakanties echter vrijdag. Files worden er vooral verwacht op de A3, A5 en A8, rond München. Ook kan het erg druk worden op de A7 van en naar Denemarken. Afgelopen weekeinde stonden er op deze snelweg files van 100 kilometer of meer. Wachttijden bij de Tsjechische en Oostenrijkse grenzen zijn mogelijk.

De verkeersdrukte in Frankrijk concentreert zich op de Autoroute du Soleil, de A6 en A7 Parijs-Lyon-Orange en op de wegen rond Parijs, Bordeaux en Lyon. Vooral zaterdag is de kans op files groot. De A1 Lille richting Parijs wordt van 5 tot en met 18 augustus vlak voor Parijs afgesloten. Het verkeer kan dan het beste omrijden over Reims en Troyes via de A26, de A5 en de A31, zo meldt de ANWB. Voor verkeer richting Nederland blijft er op de A1 één rijstrook beschikbaar, maar omdat elders op de snelweg naar Lille ook regelmatig wordt gewerkt, raadt de toeristenbond aan om Parijs te ontwijken en over Luxemburg naar Nederland terug te rijden.

In België is de verkeersdrukte afhankelijk van het weer. Bij mooi weer zullen de wegen richting kust en richting Ardennen erg druk worden. Piekuren zijn vrijdag tussen 16 en 22 uur en zaterdagmorgen tot 14 uur.

In Italië staat het zogenoemde zwarte weekeinde voor de deur. De ANWB verwacht met name lange files op de snelwegen richting de Ligurische en Adriatische kust. Ook op de wegen naar de noordelijke meren wordt het erg druk.

Het belangrijkste knelpunt in Zwitserland blijft ook dit weekeinde de Gotthardtunnel. Verder worden problemen verwacht voor de grensovergang Luzern-Chiasso, op de snelwegen rond Bern, op de N9 Lausanne-Sion en op de N13 Bellinzona-Sargans.

In Oostenrijk concentreert de drukte zich vooral op zaterdag op de A1 tussen Salzburg en Wenen, de A4 Wenen-Nickelsdorf (een toegangsweg naar Hongarije) en voor de tunnels in de A10 op de route Salzburg-Villach. Ook op de wegen in Tirol zoals de A12 Kufstein-Innsbruck, de A13 Innsbruck-Brenner en de B314 Fernpasroute zijn files mogelijk. (ANP)