Chinese dissident krijgt drie jaar

PEKING, 2 AUG. De Chinese autoriteiten hebben de activist voor de mensenrechten Chen Longde veroordeeld tot drie jaar werkkamp. Dat heeft de zuster van Chen vandaag bekendgemaakt.

De politie in Hangzhou, hoofdstad van de oostelijke provincie Zhejiang, heeft de familie van Chen laten weten dat hij is overgebracht naar het provinciale Leshan Heropvoedings- en Werkkamp.

Chen Longde was de afgelopen jaren een van de weinige dissidenten in China die zich durfde te roeren. In mei stuurde hij een brief naar het Chinese Volkscongres (het parlement) waarin hij vroeg om het vrijlaten van politieke gevangenen, het invoeren van democratie en om het bekendmaken van de ware toedracht van de gebeurtenissen van 4 juni 1989, toen het leger een democratiseringsbeweging met geweld beëindigde.

Meteen nadat hij zijn petitie had gestuurd werd Chen, op 27 mei, aangehouden, samen met een van de mede-ondertekenaars, Wang Donghai. Wang kreeg afgelopen maandag een straf van een jaar dwangarbeid opgelegd, maar hij mocht naar huis gaan nadat zijn familie een borgsom van 350 dollar had betaald.

Noch Chen, noch Wang kregen een proces voor een rechtbank; de Chinese wet maakt het mogelijk dat de politie zonder tussenkomst van de rechter mensen voor maximaal drie jaar naar een werkkamp stuurt.

De familie van Chen Longde maakt zich inmiddels grote zorgen over zijn gezondheid. Chen zou slecht zijn behandeld in de gevangenis en ondermeer problemen hebben met zijn luchtwegen en maag.

Chen zat na 1989 wegens betrokkenheid bij de beweging voor democratie drie jaar gevangenisstraf uit. (AP)