Boeing breidt met aankoop Rockwell defensiepoot uit

NEW YORK, 2 AUG. Vliegtuigfabrikant Boeing neemt de ruimtevaart- en defensieonderdelen van Rockwell Internationaal over voor ongeveer 3 miljard dollar. Dat hebben de bedrijven gisteren bekendgemaakt.

“Deze fusie versnelt onze gang op de weg naar het realiseren van onze twintigjaarsvisie die van Boeing een volledig geïntegreerde luchtvaartindutrie wil maken dat zich richt op het ontwerpen, produceren en onderhouden van commerciële vlieguigen, defensiesystemen en burgerruimtevaartsystemen”, zei Philip Condit, de pas enkele maanden geleden aangetreden topman van Boeing.

Boeing krijgt de Rockwell-onderdelen die raketsystemen, satellieten, ruimtevaartuigen, vliegtuigen en lasers maken. Het komt ook in een joint venture terecht met Lockheed Martin om gezamenlijk een nieuwe generatie Space Shuttles te bouwen. Die opdracht is enkele geleden toegekend aan Rockwell en Lockheed, die zich hadden verenigd in de United Space Alliance.

Het is voor het eerst in tien jaar dat Boeing, gevestigd in Seattle, een acquisitie doet. De laatste aankoop was de Canadese vliegtuigfabriek deHavilland die Boeing na enkele jaren weer heeft verkocht.

Boeing brengt de nieuw verworven onderdelen samen in Boeing North American, een volledige dochter. De resterende onderdelen van Rockwell, die elektronica en automatiseringssystemen maken, gaan over in een nieuw Rockwell dat een nieuwe beursnotering aanvraagt.

In de defensie- en ruimtevaartdivisie van Boeing werken nu al dertigduizend man, door de toevoeging van North American komen er 21.000 man bij. Boeing wil niet alleen een vliegtuigproducent zijn maar ook een sterke positie hebben in de defensie- en ruimtevaartsector. Voor de financiering van de transactie geeft Boeing 860 miljoen dollar aan gewone aandelen uit. Het neemt voorts de 2,1 miljard dollar schuld van Rockwell over.

Boeing zal dit jaar een geschatte omzet hebben van 22 miljard dollar, exclusief de onderdelen die het van Rockwell overneemt. Die onderdelen van Rockwell brachten het bedrijf in 1995 een omzet van 3,2 miljard dollar op. Rockwell had in 1995 een omzet van bijna 13 miljard dollar. Boeing, dat enkele jaren geleden nog tienduizenden mensen op straat moest zetten, heeft vorig jaar en dit jaar zoveel orders in de wacht gesleept, dat het bedrijf in de komende drie jaar zijn produktie zal verdubbelen.

De overname door Boeing is de eerste deelname van Boeing aan de consolidatiegolf in de defensieindustrie. In de afgelopen vier jaar hebben Northrop en Grumman elkaar opgezocht, Lockheed en Martin Marietta fuseerden en vorige week bleken ook McDonnell Douglas en Raytheon fusieplannen te bespreken.

Door de verkoop van een derde van zijn divisies zet Rockwell, dat gevestigd is in het Californische Seal Beach, een enorme stap in een nieuwe richting. Het bedrijf, dat naam en faam kreeg door bijdragen aan het Apollo-project en de Spaceshuttles, wil zich duidelijk concentreren op automatisering en elektronica. Analisten achten het niet onwaarschijnlijk dat ook de Rockwell-divisie die auto-onderdelen maakt, zal worden verkocht.