Beurs A'dam hoger na winst van Wall Street

AMSTERDAM, 2 AUG.De aandelenkoersen stegen vanmorgen op een afwachtend Beursplein 5. Bij de opening van de markt noteerde de AEX-index een winst van drie punten door de hogere slotkoersen op Wall Street en ondanks een lagere koers van Koninklijke Olie.

AMSTERDAM Tegen het einde van de ochtend was de index, die gisteren sloot op 540,07 punten, teruggezakt tot een plus van circa twee punten. Erg veel handel zagen de handelaren niet. “Het is vooral de professionele handel die actief is. De rest staat aan de zijlijn. Hier en daar worden in deze afwachtende markt posities glad gestreken”, aldus één van hen.

De beurshandelaren wachtten op de vanmiddag te publiceren Amerikaanse werkloosheidscijfers. Die gegevens moesten duidelijk maken of het beruchte inflatie- en rentespook weer op zal duiken. Vooral de banengroei werd in de gaten gehouden. De schattingen schommelden rond de 200.000 nieuwe banen in juli. “Een flink marge”, constateerde de handelaar.

Een hogere groei duidt op een sterk groeiende economie. Op termijn gaan daardoor de rentetarieven omhoog, waardoor de aandelen minder aantrekkelijk worden. Koninklijke Olie was een uitzondering vanmorgen. De daling van de winst met vier procent, die gisteren bekend werd gemaakt, werkte nog steeds door. De “Olies” zakten 2 gulden op 243,80 gulden. Net als de afgelopen dagen waren de financiële waarden gevraagd. ABN Amro noteerde een plus van zeven dubbeltjes op 90,30 gulden. Fortis Amev bereikte de 50 gulden-grens met een winst van 1,10 gulden. ING ging weer verder omhoog met 0,50 gulden op 51,90 gulden. Bij de handel leeft de gedachte dat het met de stijging van de rente wel mee zal vallen.

KLM leverde 0,70 in op 53,80 gulden. Gisteren dreigde de kleine concurrent EasyJet met de rechter als KLM zijn oneerlijke concurrentie niet staakt. DSM ging eveneens achteruit op 151 gulden, een min van vier dubbeltjes. Akzo daarentegen sprokkelde er zeven dubbeltjes bij op 186,40 gulden. Vendex International steeg sterk op 59 gulden, een plus van 1,10 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs in New York was gisteren zeer goed gestemd. De voorgeprogrammeerde computerhandel moest tot twee keer toe worden stopgezet toen de Dow Jones-index vijftig punten klom. De opmars had te maken met de eerder op de dag gepubliceerde maandindex van de Amerikaanse inkoopdirecteuren, de NAPM, die erop wijst dat de economie in de Verenigde Staten in juli niet al te best draaide. Dat maakt een renteverhoging steeds minder waarschijnlijk. De Dow Jones eindigde 65,86 punten ofwel 1,19 procent hoger op 5594,77.

De NAPM daalde van 54,3 procent in juni naar 50,2 procent, ten teken dat de industrie gas terug heeft genomen. Analisten hadden gerekend op 54,7 procent. Volgens menig belegger is er daarom geen reden voor de Fed, de Amerikaanse centrale bank, om de rente te verhogen. Net als woensdag, na de publicatie van soortgelijke cijfers, gingen dan ook de obligatiekoersen omhoog.

Bij actieve handel gingen er op Wall Street zo'n 440 miljoen aandelen om. Vliegtuigbouwer Boeing deed goede zaken na het bekend worden van de overname van de divisies ruimtevaart en defensie van het conglomeraat Rockwell International.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot iets lager. De Nikkei-index daalde met 44,42 punten (0,2 procent) tot 20.940,41. Veel beleggers hielden zich afzijdig. Daardoor bleef de omzet beperkt.