Beul uit roeping

Tim Binding: A Perfect Execution. Uitg. Picador, 333 blz., ƒ 42,55. (geb.)

“Ik zal hun tocht zo vredig mogelijk maken. In mijn handen zullen ze ontvangen worden, en ik zal ze vriendelijk behandelen, zonder angst of genade.” Prachtige gedachten die pas wrang worden bij het besef dat ze spelen in het hoofd van een man die uit roeping beul werd. Tim Binding koos voor zijn roman A Perfect Execution een zeer intrigerende hoofdfiguur. Een man die besluit de nationale hangman te worden, zich zonder een woord van overleg met zijn vrouw aanmeldt en na een korte cursus de beste beul wordt die Engeland ooit gekend heeft.

Nauwgezet heeft de auteur zich ingeleefd in zijn gehangenen, maar vooral in de beul die, aldus de auteur, natuurlijk in ons allen huist. Om daar in dit boek ook in te geloven was echter een gewonere beul nodig geweest, niet zo'n fascinerend personage als Solomon Straw, pseudoniem van Jeremiah Bembo. Binding schildert hem als een eenzaame in zichzelf gekeerde man die als kind al volstrekt zijn eigen gang ging. Zijn vader was streng en ontoeschietelijk, zijn moeder werd de deur gewezen na overspel. Tijdens de oorlog leeft de jongen helemaal op. Als een Duits vliegtuig neerstort op de kassen van zijn vader krijgt Jeremiah een glasscherf in zijn oog op het moment dat hij op zoek gaat naar de piloot om hem te redden. Verblind draaft hij rond en hoort dan hoe bevriende dorpelingen bezig zijn met het martelen van de piloot, die weerloos aan zijn parachute in een boom hangt. Vervolgens dwingt hij hen, nog altijd met de scherf in zijn oog, de man neer te halen en te redden. Zijn hulp komt te laat, de verminkingen zijn te zwaar. Bovendien gaat zijn oog verloren. Dan neemt hij zich voor méér gehangenen los te maken, maar daarvoor moet hij ze eerst ophangen.

Binding suggereert van alles over het verwoestende effect dat Solomon Straws beroep op zijn vrouws huwelijks- en seksleven heeft.Hij breidt zijn verhaal uit met jeugdervaringen en zelfs met een heel thrillerplot. Dat had niet gehoeven. Binding had zijn hele boek mogen besteden aan de beweegredenen van de beul en de effecten van zijn afgrijselijke werk op hemzelf en zijn naaste omgeving. Zodra we met de beul en de veroordeelde alleen zijn in de dodencel en bij de galg, beleven we een adembenemend intieme omgang met hen.

    • Margot Engelen