BABA GHANOUSH

Deze verrukkelijke dipsaus bereid van gepofte aubergine wordt ook wel armeluiskaviaar genoemd, hetgeen naar mijn mening eerder iets vermag te zeggen over de kleur dan over de smaak. De saus is een goede bekende in Centraal-Europese en Mediterrane keukens waar ze in vele varianten wordt bereid. Ieder volk geeft een eigen draai aan deze kaviaar van aubergines.

In Irak wordt deze aubergine-dip baba ghanoush genoemd. Behalve rauwe knoflook en citroensap moét baba-ghanoush absoluut ook tahin van ongeroosterd sesamzaad bevatten, anders is het geen baba ghanoush. Tahin, ofwel sesampasta, is verkrijbaar in een lichte uitvoering van ongeroosterd sesamzaad en een donkere van geroosterd sesamzaad. De laatste heeft een veel indringender smaak die ik over het algemeen meer waardeer maar die in deze dip te overheersend is.

Voor 4 personen als dipsaus:

1 grote aubergine (circa 300 gram)

2 teentjes knoflook (10 gram), gepeld en gepureerd

1 eetlepel lichte tahin

2 eetlepels citroensap

zout

1 theelepel gemalen komijn

1 eetlepel fijngehakt koriander groen

enkele groene olijven met pit

Prik de aubergine met een vleespen hier en daar in om te vermijden dat de vruchtgroente in de oven explodeert. Pof de aubergine gedurende 35-40 minuten in een hete oven (225 ß8C) tot de schil rondom flink geblakerd is en het vruchtvlees door en door gaar. Draai tijdens het poffen de aubergine nu en dan een kwartslag. Trek de geblakerde schil van de aubergine af en snijd het vruchtvlees enkele malen overdwars doormidden om de lange vezels 'te breken'. Prak het vruchtvlees fijn in een kom en giet het eventueel vrijgekomen bittere vocht weg. Vermeng de afgekoelde auberginepuree met knoflook, tahin en naar smaak het limoensap. De saus moet fris maar niet rins zijn. Breng haar op smaak met zout en gemalen komijn en bestrooi het oppervlak heel dun met fijngehakte koriander. Garneer de 'auberginekaviaar' met kleine groene olijven. Serveer met sesamcrackers, zuurdesembrood of puntjes geroosterd pitabrood.

    • Florine Boucher