Alle archieven Assemblee verloren; Parlement Suriname door brand verwoest

PARAMARIBO, 2 AUG. Het gebouw van de Surinaamse Nationale Assemblee en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Paramaribo zijn gisteravond laat tot de grond toe afgebrand. Ook een aangrenzend leegstaand pand, waarin vroeger het ministerie van Algemene Zaken was gehuisvest, ging in vlammen op.

De oorzaak van de brand in de houten gebouwen is nog onduidelijk, maar het vermoeden bestaat dat hij is gesticht. De politie heeft twee nachtwakers van het parlementsgebouw voor verhoor opgepakt. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers.

Alle archieven van de Assemblee en het ministerie zijn verloren gegaan. Minister S. Mungra (Buitenlandse Zaken), die met tranen in de ogen toekeek hoe de verwoesting zich voltrok, zei dat “Suriname is getroffen door een vreselijke ramp”. “Ons land is nu afhankelijk van het buitenland om te proberen de verloren archieven van overeenkomsten en verdragen weer op te bouwen.”

De brand in het centrum van de hoofdstad werd om half negen (half twaalf Nederlandse tijd) ontdekt door een bewaker, die rook zag komen uit de vergaderzaal van het Assemblee-gebouw. In nauwelijks twee uur tijd had de vlammenzee het verwoest. Het vuur sloeg snel over naar de twee andere panden. Het Assemblee-gebouw en het ministerie stamden uit de achttiende eeuw, het leegstaande gebouw met zijn grote ruiten was enige tientallen jaren ouder. Ze stonden op de monumentenlijst.

De brandweer werd bij het blussen gehinderd door de lage druk in de brandputten van de waterleiding, ten gevolge van werkzaamheden aan de hoofdbuizen. De brandweer van luchthaven Zanderij werd te hulp geroepen, maar die kwam te laat om nog veel te kunnen redden. De gebouwen lagen niet ver van de Surinamerivier, maar door gebrek aan materieel konden de blussers daar geen water uit betrekken.

De archieven van de Assemblee waren opgeslagen in een houten dependance achter het hoofdgebouw, die ook is afgebrand. Het van rode bakstenen gemaakte Bisschopshuis, naast het ministerie, bleef gespaard.

Pagina 3: Al eerder branden bij spanningen

Een houten bijgebouw van het Bisschopshuis liep bij de brand aanzienlijke schade op. Het is niet voor het eerst dat historische gebouwen in Paramaribo op mysterieuze wijze in brand raken. Het gebeurde meestal 's nachts. Zoals vorige maand nog, toen een groot pand tegenover het Lands Hospitaal verloren ging. De geschiedenis leert dat dit soort branden pleegt plaats te vinden in tijden van polititeke spanning. Momenteel is daar ook sprake van. Het Nieuw Front en het Middenblok kunnen het niet eens worden over de vorming van een coalitie.

Komende week moet ook de verkiezing van de president en vice-president in de Assemblee aan de orde komen. Daarbij zijn problemen gerezen, want voor geen van de kandidaten is een vereiste tweederde meerderheid te kijgen. In de VHP (een der NIeuw-Frontpartijen) is een strijd losgebarsten onder leiding van A. Mungra tegen het kandidaatstellen van Venetiaan als president en J. Ajodhia als vice-president. Mungra ambieert zelf de functie van vice-president.

De presidentsverkiezing gaan volgens O. Rodgers en A. Kruisland (Nieuw Front/NPS) “in elk geval door, op 7 augustus”, maar ze weten nog niet waar. NDP-leider Bouterse sprak, bij de brand, van een “nationale ramp”. “Het parlementaire werk mag niet worden gestaakt”, zei hij. “Ook de presidentskeuze moet doorgang vinden, zij het mogelijk met vertraging.”

Branden teisteren Suriname

9 mei 1988: brand in het militaire complex Fort Zeelandia (hoofdkwartier van de militaire politie). Vernietigd: geheime gegevens van burgers

1989: brand in het kantongerecht. Vernietigd: processtukken van een bankroof door Ronnie Brunswijk

31 januari 1990: Bovenste verdieping van de Staatsraad uitge brand (geen kortsluiting). Vernietigd: archiefmateriaal

17 april 1990: Ministerie van Economische Zaken. Vernietigd: archiefstukken

28 augustus 1990: Fort Zeelandia. Vernietigd: alle archieven en documenten

19 november 1991: pand narcoticabrigade

11 mei 1993: brand in Studio Surinaamse Televisie Stichting

1994: ministerie van Algemene Zaken. Vernietigd: dossiers

1 augustus 1996: Nationale Assemblee, ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Algemene Zaken. Vernietigd: dossiers, internationale verdragen (onder andere met Nederland)