ADO sterker dan Barcelona

DEN HAAG, 2 AUG. Bobby Robson had gisteravond in het Zuiderpark-stadion heel wat uit te leggen aan het legertje meegereisde Spaanse journalisten. De verslaggevers die dagelijks berichten over het trainingskamp van Barcelona in Nederland wilden weten hoe het mogelijk was dat de trots van Catalonië met 1-0 kon verliezen van een eerste divisieclub als ADO Den Haag.

De opvolger van Cruijff bleef rustig, lachte en liet zijn betoog in het Engels vertalen door een Spaanse tolk.

In het Zuiderpark beleefde Robson zijn eerste moeilijke moment als coach van Barcelona. De voormalige bondscoach van het Engelse elftal (1982-1990) en trainer van PSV (1990-1992) staat voor een haast onmogelijke opgave. Hij is opvolger van Johan Cruijff. Het feit dat hij voor ruim tachtig miljoen heeft mogen investeren maakt de immense druk alleen maar groter.

De komst van Ronaldo (34 miljoen gulden transfersom, salaris vier miljoen per jaar), Giovanni Silva de Oliveira (afkomstig van Santos, een transfer van 16 miljoen gulden), de Portugese doelman Vitor Baia (van FC Porto, tien miljoen gulden), Hristo Stoitsjkov (ongeveer vijf miljoen gulden) en Almeyda (River Plate) wekken hoge verwachtingen. Barcelona trok ook de Franse international Laurent Blanc (ex-Auxerre), de Spaanse topscorer Juan Pizzi (ex-Tenerife) en Luis Enrique (ex-Real Madrid) aan. Voetballers die niet voor een modaal salaris aan de slag gaan. Aan het materiaal kan het niet hebben gelegen dat Barcelona gisteravond in de strijd om de Residentie Cup (met behulp van sponsors ingesteld om het voetbal in Den Haag nieuw leven in te blazen) ten onder ging tegen FC Den Haag. Robson kon niet beschikken over Olympia-gangers Ronaldo, Ivan de la Peña én Oscar. Desondanks kon Robson twee totaal verschillende teams in het veld brengen, keurig verdeeld over twee keer 45 minuten.

“Ik wilde iedereen aan het werk zien. Dit was hoogstens een nederlaag voor de statistieken. We hebben pas zes dagen getraind. We zullen nog moeten werken aan de eindpass. En ik verwacht de komende weken wel wat meer agressiviteit,” probeerde Robson tegenover de Spaanse pers. Barcelona speelde twee helften met vleugelspelers en zoveel mogelijk met een inschuivende libero. Althans dat was de bedoeling. “Ik heb eigenlijk geen enkele spits gezien”, schamperde Robson later. En dat was ongetwijfeld bestemd voor Stoitsjkov, in de eerste helft linkerspits, de centrumspitsen Kodro en Pizzi, alsmede de Braziliaanse aanwinst Giovanni die allen lamlendig speelden en allerminst de indruk wekten te willen vechten voor een basisplaats.

De ambiance kan niet de aanleiding zijn geweest voor de geringe inspiratie. Want die kon slechter met elfduizend toeschouwers, onder wie Louis van Gaal, op de tribune. Ze waren één voor één het Zuiderpark-stadion binnengeloodst. De beveiliging nam Atlanta-achtige vormen aan. Maar als het produkt goed is, komt de latente belangstelling voor voetbal bij de Hagenaars weer boven. Verrassend genoeg werd hun aanwezigheid beloond door het bij vlagen fris voetballende ADO Den Haag. Rechtsbuiten Dennis Iliohan (ex-FC Lisse) en middenvelder Pim Langeveld (ex-Katwijk) konden het meest bekoren. Matchwinnaar werd invaller Maurice Steijn. Hij zag in de tweede helft doelman Lopetegui bij een vrije trap uit zijn doel komen en schoot vervolgens de bal vanaf 25 meter in het net.

ADO Den Haag, vorig seizoen lange tijd hekkensluiter in de eerste divisie, heeft zich voor de komende competitie versterkt met zeven amateurs en één prof. Het zijn spelers die trainer Mark Wotte scoutte in de regio, vooral in de zaterdagcompetitie waarin hij zelf werkzaam was. Geld om contracten af te kopen was er niet, de 2,2 miljoen uit de tv-pot (Sport7) werd aangewend om de salarissen te verhogen. Wotte: “We hebben een sterk collectief dat bereid is voor elke meter te knokken. Een survivalkamp in de Ardennen is goed geweest voor de teamgeest.”

    • Erik Oudshoorn