Zwerver houdt volleybalploeg in medaillestrijd

ATLANTA, 1 AUG. Wat scheelde het? Bijna had Bulgarije, niet meer dan een subtopper, Nederland uit het olympisch volleybaltoernooi gekegeld. “Maar in dat geval”, merkte aanvoerder Peter Blangé na afloop op, “hadden we niet van Bulgarije verloren, maar van onszelf”.

Het kwam toch nog goed: 3-1. Daardoor speelt de nationale ploeg vrijdagnacht in de halve finale tegen Rusland, dat verrassend met 3-0 won van Cuba. In de groepswedstrijd van vorige week bleef Oranje de Russen met 3-0 de baas.

In de kwartfinale tegen Bulgarije hing het lot van de formatie van Joop Alberda lange tijd aan een zijden draad. De bondscoach had zijn ploeg nog nooit zo meegemaakt, zei hij. De spelers misten in een groot deel van de eerste, tweede en vierde set de controle en waren niet meer te coachen. “Ze hoopten wel steeds op het volgende punt, maar de overtuiging ontbrak”, concludeerde Alberda.

De coach schreef het povere spel toe aan “de verlammende werking” die de angst voor een nederlaag op het team had. “Als je verliest, speel je met al je kwaliteiten opeens om de vijfde tot en met de achtste plaats. Dan heb je helemaal niets. Zo'n kwartfinale is echt heel cruciaal.”

Nederland won de laatste jaren steeds met gemak van Bulgarije, maar toch is het een vervelende tegenstander. “Je hebt het gevoel dat je tegen een spons speelt”, zei Alberda. “Je krijgt geen enkele reactie. De Bulgaren maken je niet boos en ook niet fel. Ze sussen je in slaap door hun lage tempo. Dat is gevaarlijk.”

In het begin van de wedstrijd leek er nog niets aan de hand. Nederland nam in de eerste set meteen een grote voorsprong. Het ging van 5-2 naar 12-5. Daarna werd er niet meer gescoord en kwamen de Bulgaren dichterbij, 12-8, 12-10, 12-12 en zelfs 12-13. Alberda bracht wissels aan en Oranje won de set moeizaam met 16-14. In de tweede set ging het vervolgens helemaal mis. De nationale ploeg kwam met 14-2 achter, iets wat al jaren niet meer was gebeurd, zelfs niet tegen de grote rivaal Italië. Alberda keek radeloos in het rond. Met tweede spelverdeler Latuhihin voor Blangé en Posthuma voor Held vocht de ploeg zich toch nog aardig terug. Verder dan 9-15 kwam het team echter niet.

Een incident in het begin van de derde set gaf Nederland een impuls die hard nodig was. De Bulgaarse reus Ganev trapte Zwerver onder het net bijna op de tenen, de Amsterdammer reageerde met een voetbeweging. Zijn opponent brulde het uit. De scheidsrechter gaf ten onrechte het punt aan Bulgarije en Nederland protesteerde hevig. Het bezorgde Zwerver een gele kaart, maar de ploeg was ineens klaarwakker. “We konden dat goed gebruiken”, zei de aanvaller.

Zwerver was de speler die Nederland in de strijd hield. Hij speelde vrijwel foutloos en bleef als enige van de aanvallers scoren. De dankbare Alberda zei dat er een standbeeld voor Zwerver moet worden opgericht. “Hij is een ster.” De speler zelf bleef laconiek onder alle loftuitingen. “Ik denk dat het door mijn ervaring komt dat ik wèl rustig bleef.” Hij kreeg hulp van een andere routinier, Jan Posthuma, die als invaller veel nuttig werk deed.

Nederland won de derde set afgetekend met 15-3, maar kwam in de vierde set opnieuw in de problemen. Bulgarije kwam zelfs met 9-5 voor. Met Rodenburg voor Görtzen wist Oranje erger te voorkomen. De set - en daardoor de wedstrijd - werd met 15-13 gewonnen. Bondscoach Alberda reageerde opgelucht en omhelsde zijn begeleiders één voor één. Aanvoerder Blangé noemde het duel tegen Bulgarije “de slechtste wedstrijd van het seizoen”. “Maar goed, die hebben we nu dan mooi achter de rug.”

De wedstrijd van Nederland begon veertig minuten later dan gepland, omdat het duel tussen olympisch kampioen Brazilië en Joegoslavië was uitgelopen. Brazilië werd uitgeschakeld nadat het nog een 2-0 achterstand had ingelopen. In de beslissende vijfde set won Joegoslavië met 15-10. De winnende ploeg speelde zonder aanvoerder Dejan Brdovic. Na het overlijden van zijn zoontje eerder deze week was hij naar huis teruggekeerd.

Joegoslavië speelt in de andere halve finale tegen de grote favoriet Italië. De wereld- en Europees kampioen verloor in het kwartfinale-duel tegen Argentinië de eerste set, maar was daarna oppermachtig.

    • Hans Klippus