Zachtjes zweven de urnen door de ruimte

Cremeren krijgt een heel nieuwe dimensie, letterlijk. Een nieuwe stichting genaamd Celestis, in Houston, Texas, heeft samen met het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Orbital Sciences Corporation een wel heel bijzondere uitvaart bedacht: na crematie worden de asresten met behulp van een kleine raket in een baan om de aarde gebracht.

Onder de noemer Stardust kan de 'vliegende urn' desgewenst op zo'n vijftig kilometer hoogte als een fragmentatiebom uit elkaar barsten. Nog mooier is de Voyager-optie, waarbij de asresten als een komeet miljoenen jaren lang in een baan om de aarde en de maan blijven cirkelen. Volgens Celestis grijpt deze 'Jules Verne-hemelvaart' terug naar de tradities van onze vroegste voorvaderen. Ook de Vikingen begroeven hun doden in schepen en duwden ze brandend het water in.

Door de hoge lanceringskosten - minimaal 50.000 dollar per pond - kan maar een kwart van de gecremeerde as mee het universum in. De asresten van een volwassen mens wegen namelijk al gauw tussen de 5 tot 7 pond. Daarom wordt het grootste deel van de as bewaard in het Celestis Memorial Center in Houston. Mocht de lancering mislukken, dan krijgen de nabestaanden hun geld terug of kan er met de overgebleven asresten een tweede vlucht worden georganiseerd. Iedere vlucht wordt volgens Celestis zorgvuldig voorbereid. In het stichtingsbestuur zitten voormalige Shuttle-astronauten, wetenschappers en vertegenwoordigers van de National Space Council.

De eerste klanten hebben zich inmiddels bij Celestis gemeld. Onder hen de weduwe van Gene Roddenberry, de bedenker van de cultserie 'Star Trek' ('Space, The Final Frontier').

Wordt het zicht op het universum straks onttrokken door een lange stoet zwevende 'doodskisten'? Nee, zo verzekert Celestis, want de raketten zullen vrij snel weer in de atmosfeer verbranden. De stichting rekent voor alle uitvaartvarianten zo'n 4800 dollar. Geïnteresseerden kunnen intekenen op het World Wide Web: www.celestis.com.

    • Jan Libbenga