Z-Afrika: onderzoek ongeluk op treinstation

TEMBISA, 1 AUG. De Zuidafrikaanse regering heeft een speciale commissie in het leven geroepen die het ongeluk van gisteren op een treinstation nabij Johannesburg zal onderzoeken.

Tijden het spitsuur brak paniek uit onder passagiers doordat veiligheidsagenten die treinkaartjes controleerden, apparaatjes gebruikten waarmee ze elektrische schokken uitdeelden aan de dringende massa. Vijftien mensen verloren het leven doordat ze onder de voet werden gelopen en 65 mensen raakten gewond. President Nelson Mandela noemde de gebeurtenis, die plaats had in de zwarte woonwijk Tembisa, “een nationale tragedie”. Een woedende menigte stak een kaartjesloket in brand en gooide stenen naar de oproerpolitie, die trachtte de orde te herstellen. Agenten gebruikten traangas en vuurden schoten af in de lucht. De rellen op het station hielden pas na enkele uren op.

“Dit is een ramp die het hart van ons allen raakt”, reageerde de minister van Vervoer, Mac Maharaj. Een inspecteur van de politie zei dat de veiligheidsbeambten, die in dienst waren van een particulier bedrijf, electrische schokken gebruikten om de honderden passagiers op een afstand te houden die zich verdrongen om de kaartjescontrole te passeren en op het perron te komen. Volgens een stationsmedewerker waren de apparaatjes geïntroduceerd ter vervanging van dienstpistolen.

Zwartrijden was in de zwarte voorsteden net als huurweigering vroeger een manier om te protesteren tegen de apartheid. De gewoonte is echter zo ingeburgerd geraakt, dat de regering de kaartcontrole op de stations heeft moeten verscherpen. (AP)