Voorkeur; Muziek

ZOMERCONCERTEN Het National Youth Orchestra of Scotland o.l.v. Ole Schmidt brengt op 3 aug In the south van Elgar, de Vier letzte Lieder van Strauss (soliste: Roberta Alexander) en de Tiende symfonie van Sjostakowitsj. Het Kreisler String Orchestra treedt 5 aug op met als solisten de tenor Neil Mackie en de hoornist David Pyatt. Op het programma muziek van Mozart, Alvarez, Sjostakowitsj (Achtste strijkkwartet) en Britten: Serenade voor tenor, hoorn en strijkers en de Simple symphony. Het Wereld Jeugd Orkest van Jeunesses Musicales treedt op 8 aug op olv Michel Tabachnik met de pianist Geoffrey Madge als solist in Gershwins Rhapsody in blue. Verder op het programma: de ouverture Guillaume Tell van Rossini en de Achtste symfonie van Dvor'ak. De Zomerconcerten vinden plaats in het Amsterdamse Concertgebouw (aanvang 20u15).

HOLLAND MUSIC SESSIONS De Holland Music Sessions, waarin talentvolle conservatoriumleerlingen uit tal van landen optreden, worden in Amsterdam voortgezet in het Concertgebouw en de Beurs van Berlage. In de Kleine Zaal van het Concertgebouw geeft 2 aug (18u) de cellist Dmitri Ferschtman een openbare masterclass, om 20u30 gevolgd door een optreden van de pianiste Amanda Chan met muziek van Beethoven, Schumann, Debussy en Schubert. Op 4 aug (20u30) speelt Libby Yu in de AGA Zaal van de Beurs van Berlage pianomuziek van Chopin en Schumann. Op 6 aug (20u30) speelt de pianiste Sheila Arnold in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw muziek van Scarlatti, Mozart, Khan, Debussy en Brahms. Op 8 aug (20u30) spelen in de AGA zaal van de Beurs van Berlage Shinko Hanaoka, cello en Viviane Tassel, piano, muziek van Beethoven, Mayuzumi en Debussy, gevolgd door een optreden van de pianiste Marie Tsunoda met muziek van Beethoven, Liszt en Ravel.

ORGELCONCERTEN Sietse de Vries geeft 2 aug (13u) een lunchpauzeconcert op het orgel van de Westerkerk in Amsterdam. Albert de Klerk bespeelt op 2 aug (20u15) het Van den Heuvelorgel in de Nieuwe Kerk in Katwijk aan Zee met o.a. muziek van Marchand, Franck en De Klerk. Marco bij de Vaate bespeelt 3 aug (15u) het Willibrordorgel in de RK Kathedrale Basiliek St. Bavo aan de Leidsevaart in Haarlem. Op het programma muziek van Vierne, Dupr'e en Reger.

FLAMENCO GITAREN Flamenco is bij uitstek een genre voor de open lucht. De gitaristen Erik Vaarzon-Morel en Ricardo Mendeville vormen al jaren een heel hecht duo en collega Azul presenteerde zich in '94 met de mooie cd 'Al Son del Bordon'. 1 en 7 aug Openluchttheater Vondelpark Amsterdam.

THEATERFESTIVAL BOULEVARD Wie de wereldmuziek het liefst dicht bij huis verkent kant zijn hart ophalen op dit festival met de flamenco groep Loquitos plus Njava uit Madagascar op 2 aug, salsa van Rumbana en muziek en dans uit Guinée van Fatala op 3 aug, Marlous & Che Tango plus de band van Saskia Laroo op 4 aug, de feestband van de Macedonische saxofonist Ferus Mustafov op 5, Cobraz op 6 en de Griekse band Palio Paréo op 8 aug. Zondag 10 aug wordt het festival besloten met Tartan Amoebas en de Oosteuropese zigeunermuziek van Csokolom. 2 t/m 10 aug Op en rond De Parade Den Bosch. Inl VVV: 06-91122334.

PATTI SMITH Onder de naam Patti Smith & Friends geeft de legendarische zangeres/dichteres één optreden in Nederland. Als begeleiders heeft ze Lenny Kay en Jay Dee Daugherty van de vroegere Patti Smith Group bij zich. 2 aug Rai Congresgebouw, Amsterdam.

IGGY POP Hij schijnt te hebben gevraagd naar het 'kleinste zaaltje in Amsterdam' en dus treedt de eeuwige punker Iggy Pop vrijdagavond op in de Arena - die bij het Oosterpark, niet te verwarren met het nieuwe Ajax-stadion. 2 aug Arena, Amsterdam.