Voorkeur; Films

THE CELLULOID CLOSET Tientallen oude Hollywood-films zijn nooit meer dezelfde na het zien van de documentaire die Rob Epstein en Jeffrey Friedman maakten naar een boek van Vito Russo. Met behulp van fragmenten uit 122 films en 24 interviews (met onder meer Farley Granger, Gore Vidal, Tony Curtis, Susan Sarandon en Tom Hanks) geven ze een beurtelings schokkend en hilarisch beeld van de manier waarop homoseksuelen de afgelopen eeuw door Hollywood zijn geportretteerd. Amsterdam, Breda, Eindhoven, Nijmegen.

KAOS In 1985 bewezen Paolo en Vittorio Taviani opnieuw hun talent met deze hartstochtelijke verfilming van vijf verhalen van Luigi Pirandello, waarin ze, temidden van een hard, majestueus Siciliaans landschap, laten zien dat het Noodlot niet altijd onwrikbaar hoeft te zijn (1985). Amsterdam, Alfa.

LEAVING LAS VEGAS Op roman van John O'Brien gebaseerde ode aan het verlangen naar vergetelheid van Mike Figgis, waarin Nicolas Cage een ongeëvenaarde rol speelt, gezaghebbend in alle stadia van dronkenschap en stoïcijns in zijn drang tot zelfvernietiging. Ook met Elisabeth Shue, als hoertje dat de alcoholist als een barmhartige doodsengel verzorgt, en onderstreept door een door Figgis zelf gecomponeerde jazz-score. In Amsterdam, Haarlem, Nijmegen.

LOLA Een geschiedenisles van R.W.Fassbinder, die dit keer de opbouw van Adenauers Duitsland in het pastelkleurige licht stelt van een nachtclub, waar de blauwe engel van haar voetstuk valt. Nijmegen, Cinemariënburg.

RICHARD III In de overweldigende film die Richard Loncraine en Ian McKellen maakten naar het historiestuk van Shakespeare is Richard III een dictator in jaren-dertigstijl en wordt de Rozenoorlog uitgevochten met tanks en mortieren. Temidden van spectaculaire decors speelt McKellen de mismaakte usurpator als een aarts-charmeur die zwelgt in bloeddorst en bittere spot. In Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Nijmegen, Utrecht.

SHORT CUTS Robert Altman vertaalde een aantal korte verhalen van Raymond Carver over de onverklaarbaarheid van leugens, dood en ander verdriet in het alledaagse leven van blanke Amerikanen tot een kunstig, helaas schijnbaar wel samenhangend mozaïek van elkaars pad kruisende personages. Naast de jazzsongs van Annie Ross zorgen onder meer Tim Robbins, Bruce Davison, Jennifer Jason Leigh, Tom Waits en Lily Tomlin voor ruim drie uur amusement en verbazing. Utrecht, 't Hoogt.

STEALING BEAUTY Bernardo Bertolucci is weer terug in Italië, maar met een naar Henry James gemodelleerd verhaal over Engelse kunstenaars, die vrijwillig uitweken naar een villa in het lome, sepiakleurige Toscane. Onder hun gretig toeziend oog wordt de mooie Newyorkse Lucy (Liv Tyler) in de liefde ingewijd en vindt zij haar echte vader. Wars van cynisme en met veel begrip voor de verwarring en pathetiek van een negentienjarige gefilmd. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht.

EN VERDER: Things to do in Denver when you're dead Amsterdam, Leiden, Nijmegen, Babe (13 zalen), Blue in the Face (Amsterdam, Breda), De jurk (Amsterdam, Utrecht), Il postino (8 zalen), Pulp Fiction (Amsterdam), Sense and Sensibility (9 zalen), Toy Story (30 zalen), The Usual Suspects (Kriterion, Amsterdam).