Verlies in papier drukt winst KNP met tweederde

AMSTERRDAM, 1 AUG. Verder oplopend verlies in de sector papier heeft de netto winst van KNP BT (papier, verpakking, distributie) in het tweede kwartaal met tweederde verminderd tot 51 miljoen gulden. In het vergelijkbare tweede kwartaal van 1995 verdiende het concern, waar 26.600 mensen werken (waarvan een kleine 10.000 in Nederland), 157 miljoen gulden.

De netto winst was exact even hoog als in de eerste drie maanden van dit jaar, maar het verlies bij de papierfabrieken is opgelopen van 7 miljoen in het eerste kwartaal naar 17 miljoen in het tweede kwartaal.

Bij de presentatie van het resultaat kondigde bestuurslid drs. R. Bonnier, die verantwoordelijk is voor het financiële beleid, over enkele maanden een verdere ontwikkeling in de strategie aan. Hij ontkende gisteren speculaties dat het concern denkt aan een of andere vorm van opsplitsing zodat de drie hoofdactiviteiten papier, verpakking en distributie weer zelfstandig worden. KNP BT verwacht in het derde kwartaal nog slechtere resultaten, voordat er in het traditioneel sterke vierde kwartaal weer een herstel moet optreden. Onder invloed daarvan moet de winst in het tweede halfjaar “iets hoger” uitkomen dan in de eerste zes maanden, toen de netto winst 102 miljoen gulden bedroeg. In het hele jaar 1995 was de netto winst 470 miljoen gulden was.

KNP BT had in het tweede kwartaal onverminderd te lijden onder de naweëen van ongekend heftige bewegingen op de grondstoffenmarkten voor de papierproduktie en de afzetprijzen van papier. In de specialiteit van KNP BT, het zogeheten houtvrij gestreken papier, daalden de prijzen gemiddeld met 10 tot 17 procent. Dat leidde tot verdere afwaarderingen op voorraden bij de papierproduktie en -distributie, al waren de afboekingen lager dan in het eerste kwartaal.

De laatste weken trekken de prijzen op de grondstoffenmarkt weer wat aan, constateerde Bonnier, hetgeen traditioneel enkele maanden later gevolgd word door prijsverhogingen op de afzetmarkt. Of de stijging van de prijs van de gronstoffen gecompenseerd wordt door hogere afzetprijzen, is echter nog maar de vraag. In Europa nemen Finse concurrenten als Enso extra produktiecapaciteit in gebruik en de verwachte strijd om marktaandelen die daaruit voortvloeit kan papierproducenten tot een prijzenslag stimuleren.

In de sector distributie kwam het bedrijfsresultaat voor belastingen uit op 70 miljoen gulden in het tweede kwartaal, 13 miljoen minder dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. In de sector verpakking, de derde hoofdactiviteit, was het resultaat ten opzichte van vorig jaar vrijwel hetzelfde: 70 miljoen nu, 72 miljoen vorig jaar.