'Verdorie, wat doet ons jurylid nu!'

CONYERS, 1 AUG. In het Georgia International Horse Park werd gisteren een deel van de dressuur verreden. Daar was ook het volgende gesprek te beluisteren.

- Zeg, hoe gaat met ons kanon Anky van Grunsven en haar paard Bonfire?

- Gaat wel. Na de dressuur voor landen, die ook meetelt voor het individueel klassement, staat ze tweede achter de Duitse Isabell Werth. - Tweede? Hoe kan dat nou?

Iedereen zegt dat ze de beste is van allemaal.

- Ja, maar in een jury-sport weet je het nooit. Kijk, hier heb je de cijfers.

- Mmm. Tjonge... Zo?! Valt je niets op?

- Nee, hoezo?

- Ik zal het je uitleggen, maar lees eerst eens voor hoeveel juryleden er zijn?

- Ik tel er vijf: L. Zang uit de Verenigde Staten, U. Mechlem uit Duitsland, J. Peeters uit Nederland, E. Lette uit Zweden en B. Maurel uit Frankrijk.

- Heel goed. En vertel me nu welk paard door het Amerikaanse jurylid op de eerste plaats is gezet.

- Eens kijken. Dat is het paard Gibson van de Amerikaanse Michelle Peron.

- En welk paard is door het Duitse jurylid op de eerste plaats gezet?

- Eens kijken. Dat is het paard Gigolo van de Duitse Isabell Werth.

- En welk paard is door het Nederlandse jurylid op de eerste plaats gezet?

- Wel verdorie! Het Nederlandse jurylid heeft het Nederlandse en het Duitse paard gezamenlijk op de eerste plaats gezet. Dat is nou weer typisch Nederlands: zogenaamd objectief willen zijn. Waarom kan het Nederlandse jurylid niet gewoon voor het Nederlandse paard opkomen, zoals het Amerikaanse jurylid voor het Amerikaanse paard opkomt en het Duitse jurylid voor het Duitse paard kiest?

- Hoho! Let een beetje op je woorden. Eerst suggereer je dat de jury het eigen land bevoordeelt en daarna beweer je dat wij daarin mee moeten gaan.

- Waarom niet? Dat mechanisme is al zo oud als er jury's zijn. Weet je dat er op de Spelen van Stockholm in 1956 een groot schandaal was? Toen heeft het Duitse jurylid, generaal Berger, de drie Duitse paarden op de drie eerste plaatsen gezet. Toch wonnen de Duitse paarden niet, want het Zweedse jurylid, generaal Colliander, had op zijn beurt de drie Zweedse paarden op de eerste drie plaatsen gezet.

- Er zaten toen aardig wat generaals in die paardenjury's.

- Logisch, het nummer werd oorspronkelijk door militairen beoefend.

- Maar heeft de Internationale Paardenfederatie nooit getracht iets aan die jurering te doen?

- Jawel, maar ze zijn er niet uitgekomen. Je zou bijvoorbeeld kunnen bepalen dat juryleden niet uit landen mogen komen die een paard in de strijd hebben. Maar Duitsland, Nederland en Amerika zijn de landen waar de dressuur op het hoogste niveau wordt beoefend. Het is een klein wereldje. Je kunt de juryleden wel uit landen als Griekenland, Peru of Zimbabwe halen, maar daar weten ze weer niets van dressuur.

- Je zou ook het laagste en hoogste cijfer kunnen wegstrepen. Dat gebeurt ook in andere jury-sporten. - Lijkt mij een goed idee, maar ook dat heeft de Internationale Paardenfederatie verworpen. De Paardenfederatie vindt dat dan de doorslag wordt gegeven door juryleden die met hun waardering altijd veilig in het midden blijven.

- Oké, laten wij ervan uitgaan dat in het conservatieve paardenwereldje niets verandert. Maar is dat erg? Neem de stand zoals die nu is: Duitsland zet Duitsland nummer één, Nederland zet Nederland nummer één en Amerika zet Amerika nummer één. Die resultaten kunnen we dus tegen elkaar wegstrepen. Dat betekent dat de twee overige juryleden - die uit Frankrijk en die uit Zweden dus - uiteindelijk kunnen beslissen wie de winnaar wordt.

- Daar heb je gelijk in. Maar dan nog: wat doet zo'n Frans jurylid? Dat is de grote vraag. Misschien heeft die wel een enorme hekel aan het Nederlands drugsbeleid en geeft zij Anky daarom een paar punten minder. En hoe denkt die Zweedse? Dat jurylid hoeft in Nederland maar één keer door een ober slecht bediend te zijn, en je krijgt zilver in plaats van goud. Er wordt trouwens ook gefluisterd dat het Zweedse jurylid goed bevriend is met Isabell Werth.

- Stil! Laat niemand je horen.

- Hé, kijk eens! Daar komen de resultaten van de individuele dressuur. Ik ben benieuwd hoe onze Anky het heeft gedaan.

- Wel allemachtig, ze staat bovenaan! Ze is Isabell Werth gepasseerd!

- Zoek eens op wat het Amerikaanse jurylid heeft gedaan?

- Eens kijken. Die heeft Anky op de eerste plaats gezet.

- En het Duitse jurylid?

- Eens kijken. Die heeft Anky ook op de eerste plaats gezet. Alle juryleden hebben Anky op de eerste plaats gezet!

- Zie je nou wel. Waar klagen we eigenlijk over? Die juryleden zijn heus wel integer. Anky van Grunsven is gewoon de beste. Dat ziet toch iedereen!

    • Max Pam