Recordnederlaag van Haarhuis en Eltingh

STONE MOUNTAIN, 1 AUG. Zowel het Nederlandse mannendubbel als het vrouwendubbel heeft gisteren verloren in de halve finale van het olympische tennistoernooi. Paul Haarhuis en Jacco Eltingh bogen in de derde set bij 18-16 het hoofd voor de Australiërs Mark Woodforde en Todd Woodbridge. Brenda Schultz en Manon Bollegraf wisten niet te winnen van de Amerikaansen Gigi en Mary Joe Fernandez: 7-5 en 7-6 (7-3).

Haarhuis en Eltingh vestigden een record met hun set van 34 games, de langste uit de olympische geschiedenis. Maar na de tennismarathon spraken ze recht uit het hart: “Het is gewoon klote.” Ze verloren in drie uur en vijftien minuten met 6-2, 5-7 en 18-16. Brons is het enige dat nog bereikbaar is voor de Nederlandse tennissers. De mannen, wereldkampioen dubbelspel van 1993, spelen morgen om de derde plaats tegen de Duitsers Prinosil en Goellner. Schultz en Bollegraf spelen om een medaille tegen de Spaansen Aranxta Sanchez en Conchita Martinez.

De hoofden van Nederlands succesvolste tennisdubbel aller tijden stonden na het dramatische verlies tegen Woodforde / Woodbridge niet naar een bronzen medaille. “Met alle respect voor andere sporters”, zei Eltingh, “als je allemaal tegelijk gaat rennen en je wint de bronzen plak, kun je heel gelukkig zijn. Bij ons is het anders. Wij stonden hier voor goud te tennissen. Aan brons hebben wij geen moment gedacht.”

“Spannender kon niet”, zei Haarhuis. “Het enige dat er voor ons aan ontbrak was de winnende klap. Ik weet niet of we nog wel inspiratie krijgen om voor de derde plaats te spelen.”

In de 26ste game van de derde set kregen de Nederlanders twee matchpoints, maar die werden weggewerkt door Woodforde. Het Nederlandse einde tekende zich af bij 16-16. De opslag van Eltingh ging verloren, voor de tweede keer in de set, waarna Woodbridge de marathon uitserveerde op het vijfde matchpoint. De langdurige blessure bij Eltingh in het voorseizoen kostte Nederland mogelijk het goud. Het koppel, in de voorbije jaren goed voor vele titels, won dit jaar nog geen dubbeltitel. (ANP)