Rechter laat homo's toe op boekenbeurs Harare

HARARE, 1 AUG. De belangenorganisatie van Zimbabweaanse homoseksuelen heeft gisteren het recht verworven om vertegenwoordigd te zijn op de grootste Afrikaanse boekenbeurs in Harare. Het Zimbabweaanse Hooggerechtshof verklaarde gisteren een besluit van de regering dat deelname aan de dinsdag begonnen beurs verbood, ongeldig. Een eerder verbod op deelname van de homo-organisatie aan de boekenbeurs leidde vorig jaar binnen maar vooral ook buiten Zimbabwe tot grote protesten.

De beslissing van het hof wordt gezien als een grote tegenslag voor president Mugabe. Deze voert al langere tijd fel campagne tegen de emancipatie van homoseksuelen. Volgens Mugabe zijn homoseksuelen “lager dan honden en zwijnen”. Vorig jaar zette hij, tot grote ontzetting van gastheer Pronk, zijn tirade campagne voort op een bijeenkomst van de denktank Global Coalition for Africa in Maastricht. Als reactie heeft Pronk, mede op aandringen van de Tweede Kamer, zich voorgenomen om subsidie te verlenen aan homo-organisaties in de Derde wereld. (AP)