Palestijn gedood na marteling in gevangenis

TEL AVIV, 1 AUG. De Palestijnse president, Yasser Arafat, heeft een onderzoek gelast naar de dood van de 26-jarige Palestijn Mahmud Jemayel. Deze overleed vannacht in een Israelisch ziekenhuis in Jeruzalem na martelingen door de Palestijnse veiligheidsdienst.

Volgens zijn vader verkeerde de Palestijn, die lid was van Al-Fatah, vorige week in de gevangenis van Ramallah nog in goede gezondheid. Na overbrenging naar de gevangenis in Nablus werd hij volgens Bassem Eïd, een Palestijnse activist voor de mensenrechten, na zware martelingen onder een valse naam naar een Palestijns ziekenhuis gebracht.

Gisteren stond de vader biddend aan het bed van zijn stervende zoon. Arafat deed zijn belofte tot een onderzoek na een telefonisch onderhoud met de vader. Inmiddels zijn drie leden van de Palestijnse veiligheidsdienst in verband met de dood van de Palestijn gearresteerd.

Bassem Eïd, tot gisteren een belangrijke onderzoeker van de Israelische mensenrechtenorganisatie Betselem, zei gisteravond dat de “de toekomst voor de mensenrechten (voor de Palestijnen red.) heel somber is”. Sinds gisteren heeft hij zich aan het hoofd gesteld van een overkoepelende Palestijnse mensenrechtenorganisatie. Tijdens een vraaggesprek riep hij op tot zware internationale druk op de Palestijnse bestuursautonomie om schendingen van de mensenrechten te voorkomen.

Gisteren is de Israelische Arabier Mustafa Fauz, die anderhalve maand geleden door vier Israelische politieagenten in een cel bewusteloos werd geslagen, in het ziekenhuis weer bij bewustzijn gekomen.

Toen hij bewusteloos in zijn cel werd aangetroffen verklaarde de politie eerst dat hij was uitgegleden en op zijn hoofd gevallen. Gisteravond vertelde hij dat hij door vier politieagenten met zijn hoofd tegen de muur van de cel was geslagen. De Israelische politie heeft de zaak inmiddels in onderzoek.

Het nieuws over de marteling van de Palestijnse gevangene werd onmiddellijk gevolgd door mishandeling door de Israelische politie. Het is de eerste keer dat op de Israelische televisie naar evenwichtige berichtgeving tussen Israelische en Palestijnse schending van de mensenrechten wordt gestreefd.