Malaise in de chemie slaat gat in winst Shell

ROTTERDAM, 1 AUG. Door tegenvallende resultaten in de chemie-sector is de nettowinst van de Koninklijke/Shell Groep over het tweede kwartaal gedaald tot 1.183 miljoen pond sterling (3,07 miljard gulden). Dat is acht procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Door de recordwinst die Shell in het eerste kwartaal van dit jaar haalde is het resultaat over het eerste halfjaar nog steeds 15 procent hoger dan vorig jaar.

Het olieconcern boekte, door de gestegen olieprijzen, bij de exploratie en winning van olie een winststijging van 44 procent in het tweede kwartaal tot 670 miljoen pond. Bij raffinage en verkoop, de tweede belangrijke pijler van Shell, bedroeg de resultaatsverbetering vijf procent tot 480 miljoen pond. In beide gevallen droeg de winstverbetering bij de Amerikaanse dochter Shell Oil substantieel bij aan het betere resultaat.

In de chemiesector liep de winst met de helft terug, tot 185 miljoen pond. De gehele chemiesector kampt op dit moment met tegenvallers. Niet alleen daalt de hoeveelheid verkochte produkten, maar ook de afzetprijzen vallen terug. Het chemieconcern DSM presenteerde gisteren een winstdaling met 40 procent. EVC, de grootste producent van de kunststof pvc in Europa, meldde vanmorgen een verlies over het eerste halfjaar. Montell, Shells gezamenlijke onderneming met het Italiaanse Montedison, kwam kort na de cijfers van Shell met een winstdaling van bijna 60 procent. Montell is de grootste producent van polypropyleen.

Ook Shells Amerikaanse olie-concurrenten meldden vorige week zonder uitzondering tegenvallers bij hun chemie-activiteiten, hoewel de meeste concerns uiteindelijk wel op een winststijging uitkwamen. Alleen bij de oliegigant Exxon wogen, net als bij Shell, betere resultaten bij exploratie en produktie en bij raffinage en verkoop niet op tegen de winstdaling in de chemie. Volgens Shell hangt het herstel van de marktomstandigheden in de chemiesector sterk af van een opleving van de Europese economie in het komende halfjaar.

Ook valuta-effecten, door de waardedaling van veel munten ten opzichte van het pond sterling waarin het concern rapporteert, speelden Shell parten. Omgerekend in guldens was de winstdaling over het tweede kwartaal de helft kleiner, met 4 procent.

Het aandeel Koninklijke Olie, dat deze week door oplopende winstverwachtingen op de beurs was gestegen van 244 gulden tot ruim 248 gulden, opende vanmorgen nog eens 3,40 gulden hoger op 252 gulden, maar duikelde na publicatie van de Shell-cijfers naar 243 gulden rond het middaguur.