Kunststofproducent EVC in rode cijfers

AMSTERDAM, 1 AUG. Een tegenvallende vraag naar de kunststof pvc en lagere prijzen hebben EVC International, de grootste Europese pvc-producent, een verlies opgeleverd van 7,8 miljoen gulden over het eerste halfjaar.

Dit heeft EVC vanmorgen bekendgemaakt. Over dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst gemaakt van 152,7 miljoen gulden.

De omzet bedroeg 1020 miljoen gulden, tegen 1455 miljoen gulden in de eerste helft van vorig jaar. De reden van deze daling met 30 procent moet volgens EVC vooral worden gezocht bij de pvc-produktie, die het grootste deel van de omzet van EVC uitmaakt. De afzetvolumes daalden daar met 6 procent, terwijl de prijzen 32 procent onder het niveau lagen van het voorgaande jaar.

In een toelichting wees EVC er vanmorgen op dat de eerste zes maanden van dit jaar voor alle pvc-producenten in Europa moeilijk zijn geweest.

Voor het derde kwartaal verwacht EVC geen herstel van de vraag naar polymeren. De periode is door seizoensinvloeden al traditioneel minder goed, en het vertrouwen in de industrietakken waarin zich de afnemers bevinden is in Europa nog steeds laag. Hogere prijzen voor de grondstof etheen zullen de marges bij EVC verder onder druk zetten. Die marges zijn volgens EVC de laagste van de afgelopen tien jaar.

EVC maakte vandaag tevens bekend 60 miljoen pond (155 miljoen gulden) te investeren in een fabriek voor vinylchloride-monomeren in het Britse Runcorn. De fabriek, die naar verwachting in 1998 gaat draaien, krijgt een capaciteit van 300 kiloton per jaar. EVC zal dan de vcm-fabriek in Hill House, ook in Groot-Brittannië, sluiten. Deze locatie heeft een een capaciteit van 190 kiloton.

Op de Amsterdamse effectenbeurs, waar EVC sinds 1994 genoteerd is, zakte het aandeel vanmorgen na bekendmaking van de cijfers met 2,20 gulden tot 45,90 gulden, ondanks het feit dat EVC besloot een interim-dividend uit te keren van een gulden per aandeel, tegen zeventig cent vorig jaar. Het Italiaanse Enichem en het Britse ICI hebben beide een minderheidsaandeel in EVC.