Koninklijke Olie keert met cijfers stemming beurs

AMSTERDAM, 1 AUG. De Amsterdamse beurs kon de klap van de kwartaalcijfers van Koninklijke Olie vanmorgen nauwelijks verwerken. Voorafgaand aan de publikatie van de resulaten steeg de AEX-index met maximaal 2,47 punten. Daarna resteerde een winst van 0,82 op 536,55.

AMSTERDAM Tegenvalllers in de chemie en de valuta-ontwikkelingen bezorgden de Koninklijke/Shell Groep in het tweede kwartaal een winstdaling met bijna 4 procent tot iets meer dan 3 miljard gulden. De koers van Koninklijke Olie steeg vroeg op de ochtend tot maximaal 252,90 gulden. Na een forse val, die kort voor de publikatie van de cijfers werd ingezet, kwam het aandeel uit op een koers van 243 gulden omstreeks het middaguur, een verlies van 5,60 gulden in vergelijking met de slotkoers van gisteren.

Koninklijke Olie weegt voor ongeveer tien procent mee in de AEX en de koersval van het aandeel keerde de stijging van de AEX. Die was gisteren nog 9,23 punten hoger geëindigd op 535,73 punten.

De tegenvallers in de chemie van Shell en het verlies dat EVC-International, de grootste pvc-producent van Europa, gisteren bekendmaakte, trokken de aandelen in deze sector omlaag. EVC zelf leverde vanmorgen 2,40 gulden in op 45,70 gulden. Het aandeel DSM, dat gisteren al 2,90 gulden had laten liggen na de publikatie van de halfjaarcijfers, leverde opnieuw in. DSM noteerde omstreeks het middaguur een verlies van 1,80 gulden op 149,20 gulden. Akzo Nobel beperkte het verlies tot 60 cent op 184,90 gulden.

Ook het aandeel KNP BT stond vanmorgen onder druk. KNP zei gisteren, bij de publikatie van de cijfers over het eerste halfjaar, dat de papiermarkt in de tweede helft van dit jaar zal verbeteren. Dit vooruitzicht bezorgde het aandeel gisteren een winst van 1,20 gulden op 37,50. Vanmorgen leverde KNP BT die winst weer in met een koersdaling van 1,50 gulden op 36 gulden. Diverse effectenhuizen en banken zullen gedwongen zijn hun winstverwachtingen naar beneden bij te stellen. Van Lanschot en Robeco deden dat vanmorgen met tussen de dertig en 50 procent voor dit jaar.

De dollar is vanmorgen iets opgeveerd op de Europese valutamarkten na de koersdaling met meer dan een cent op de voorgaande dag. Omstreeks het middaguur noteerde de Amerikaanse munt een koers van 1,6539 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,6515 gulden gisteren.

De dollarhandel was in afwachting van nieuwe cijfers over de Amerikaanse economie. Vanmiddag verschijnt onder meer de eerste raming van de groei van het bruto binnenlands product in het tweede kwartaal. Analisten verwachten een groeicijfer van 3,8 procent op jaarbasis.

NEW YORK Cijfers over de groei van de Amerikaanse economie gaven de beurs van New York gisteren opnieuw een steuntje in de rug. De Dow Jones index sloot voor de tweede achtereenvolgende dag fors hoger. Het koersgemiddelde voor de dertig belangrijkste fondsen op Wall Street eindigde met een winst van 47 punten op 5528,93 punten.

Bepalend voor de stemming was de publicatie van de indexcijfers van de inkoopmanagers in de regio Chicago over de maand juli. Die cijfers gaven minder aanleiding voor inflatieangst en duiden erop dat de Amerikaanse economie minder sterk groeit dan werd gevreesd. Daarmee lijkt een renteverhoging van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in Amerika, voorlopig minder noodzakelijk.

TOKIO Op de effectenbeurs in Tokio volgde vanmorgen de ommekeer na drie dagen van verlies. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen sloot precies 292 punten hoger op 20.984,83.