Kinderagenda

Hulptramwachter

Aan hulp heeft de hoofdtramwachter van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem geen gebrek. De afgelopen weken meldden zich elke dag hulptramwachters die hem hielpen bij het oplossen van geheimzinnige verdwijningen van bagage. En elke dag gebeuren er weer vreemde dingen, dus hulptramwachters blijven nodig. Meestal zijn de problemen na een uur weer opgelost en kunnen de assistenten weer met hun ouders mee. Omdat de Nederlandse Spoorwegen het belangrijk vindt dat de hulptramwachters blijven helpen, mogen die gratis mee met de trein naar Arnhem. Op het NS-station moet je dan naar Rail-Idee vragen, dan koop je een toegangskaartje voor het Openluchtmuseum en dan krijg je gratis een treinkaartje naar Arnhem,tenminste als je tussen 6 en 12 jaar bent. Tot en met 31 aug kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar kennis maken met het trambedrijf in het Openluchtmuseum. Voor ouders is het ten strengste verboden mee te reizen met de hulpjes van de hoofdtramwachter! Vertrek dagelijks om 10u30, 12u, 13u30 en 15u. 15 minuten van te voren melden. Nederlands Openluchtmuseum, Schelmseweg 89, Arnhem. Inl 026-3576111.

VerteluurtjeSaartje Tadema is een meisje dat bijna 300 jaar geleden in Amsterdam woonde. Zij is de hoofdpersoon uit het nieuwste boek van Thea Beckman. Op 6 aug tussen 14 en 14u45 wordt Saartjes verhaal verteld in het Amsterdams Historisch Museum. Dit museum is gevestigd in de gebouwen van het 18de-eeuwse Burgerweeshuis waar het verhaal zich afspeelt!

Saartje heeft geen vader meer en als haar moeder overlijdt komt ze met haar broer terecht in het grote Burgerweeshuis. Daar wonen ze jaren samen met de andere weeskinderen. Hen wordt voortdurend voorgehouden dat ze dankbaar en gehoorzaam moeten zijn. En daar heeft Saartje geen zin in. Ze verlangt naar het moment dat ze het weeshuis kan verlaten. Als ze even weg mag voor een boodschap grijpt ze haar kans: ze krijgt een baantje als dienstmeisje in de Herberg op 't IJ. In deze stadsherberg komen veel zeelieden en valt een hoop te beleven. In het Amsterdams Historisch Museum is ook de tentoonstelling 'Jongens en meisjes' te bezichtigen, over het dagelijks leven in het weeshuis. Het verteluurtje is voor kinderen van 7 tot 10 jaar. Wel even telefonisch reserveren op telefoonnummer 020-5231743 (ma t/m vr 13-17u). Voor kinderen tot 16 jaar is de toegang ƒ 4,. Voor Amsterdamse kinderen is, met de bon uit het stadspaspoort, de toegang tot het museum gratis. Amsterdams Historisch Museum, Kalverstraat 92, Amsterdam.

StenenGeodes zijn kristalballen waarin verschillende kristallen verborgen zitten. Je kunt ze zien tijdens de speciale kinderweek die van 5 t/m 11 augustus wordt georganiseerd in het 'stenenmuseum' in Laren. De kristallen kan je zelf met de hand slijpen. Verder valt er tussen 13u en 16u30 nog meer te beleven: een speurtocht door het museum en de gesteententuin, stenen herkennen, schatgraven in een grote bak met zand en fossielen zoeken in miljoenen jaren oude mergelblokken uit Limburg. Geologisch Museum Hofland, Hilversumseweg 51, Laren. Inl 035-5382520.

Kinderopera'Beren, Beren, Beren!' is een kinderopera, een opera met een echte ouverture, solo's, duetten en recitatieven. Als je wilt weten wat dit allemaal betekent kun je op woensdag 7 aug om 15u komen kijken en luisteren naar Theater Vandenbulck in het parkje bij Hotel New York. In een opera wordt een verhaal verteld door muziek en liedjes. In deze kinderopera gaat het verhaal over een kleine beer in het bos, die nieuwe geluiden hoort. Zijn eigen voeten doen 'slif, slaf, slof'. En als hij 'sip, sop, sijpelaar' hoort blijkt dat water te zijn. Behalve de beer wonen er ook nog anderen in het bos. Een grote en kleine indiaan, die vis vangen en opeten en die houthakkers verjagen. Voor kinderen van 3 tot 8 jaar, Parkje, Hotel New York, Koninginnehoofd 1, Rotterdam. Inl 010-4390500.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.