Kanu leidt Nigeria naar voetbalfinale

ROTTERDAM, 1 AUG. Nigeria heeft zich geplaatst voor de olympische voetbalfinale. De Afrikanen wonnen gisteren in het Stanford Stadium in Athens verrassend met 4-3 van titelkandidaat Brazilië. Oud-Ajacied Nwankwo Kanu maakte in de verlenging het winnende doelpunt. In de eindstrijd speelt Nigeria zaterdag tegen Argentinië, dat dinsdag met 2-0 won van Portugal.

Het bereiken van de finale betekende het eerste grote succes voor bondscoach Jo Bonfrère sinds de Limburger ruim een jaar geleden Clemens Westerhof opvolgde. “Onze prestaties zijn het bewijs dat het verschil tussen de Afrikaanse en de grote landen zeer klein is geworden”, zei de Nederlander na afloop.

Bonfrère prees de instelling van zijn team. “We hebben in de aanloop naar dit evenement en deze wedstrijd veel problemen gehad. Over de beschikbare middelen, de mogelijkheden voor een goede voorbereiding, noem maar op. Voor de wedstrijd heb ik de spelers gevraagd alles te vergeten en zich volledig te concentreren. Dat hebben ze perfect gedaan.”

Aanvankelijk leek Brazilië - vorige week in de groepswedstrijd nog met 1-0 te sterk voor Nigeria - op een eenvoudige overwinning af te stevenen. Bij rust was de stand 3-1 in het voordeel van Brazilië, de viervoudig wereldkampioen. Flavio (2), Robert Carlos (eigen doelpunt) en Bebeto waren de doelpuntenmakers.

In de tweede helft kwamen de Nigerianen langszij. In de 77ste minuut verkleinde Ikpeba de achterstand nadat Jay Jay Okacha een strafschop had gemist voor Nigeria. Kanu maakte in de laatste minuut de gelijkmaker. Na vier minuten in de verlenging was de 19-jarige spits opnieuw succesvol.

Kanu vertelde na afloop nooit aan een goede afloop te hebben getwijfeld. “Er is vanavond een droom uitgekomen. We zijn er steeds in blijven geloven, ook bij de achterstand van twee doelpunten. We hebben gespeeld zoals het een Nigeriaan in het bloed zit. Het woord 'opgeven' kennen we niet. Daar was ook geen noodzaak voor. We zijn geen moment de mindere geweest”, aldus de aanvaller die komend seizoen voor Internazionale speelt.