Kaatsen in Friesland staat bol van rituelen en tradities

FRANEKER, 1 AUG. Zestien parturen streden gisteren om de hoogste kaatseer van Friesland. De PC in Franeker geldt als het jaarlijkse hoogtepunt van het kaatsseizoen. De beste speler wordt uitgeroepen tot 'koning'. Dit keer viel die eer te beurt aan Johan Okkinga.

Voor de 143ste maal werden de wedstrijden gisteren gehouden op de heilige grond van het Sjûkelân in Franeker. De PC staat bol van rituelen en tradities. Vroeg in de morgen, om klokslag acht uur, vond de opening plaats door voorzitter J. van der Meij van de Permanente Commissie, die de kaatspartij organiseert. Hij onderstreepte dat de PC nog een echte wedstrijd is, zonder dopinggebruik, commercie of uitwassen. Tegen een radio-verslaggever zei hij dat de deelnemers “topsporters zijn, die zich wat hun conditie betreft kunnen meten met de Atlanta-gangers”.

Na de openingsrede reed Van der Meij even later met de winnaar van vorig jaar, koning Simon Minnesma, Klaas Anne Terpstra en Sake Porte in een koets naar het speelveld. De PC wordt jaarlijks bezocht door acht à tienduizend mensen, van wie de helft een zitplaats heeft, en is tevens een soort reünie en familiedag. Eregast was gisteren de legendarische Harlinger kaatser Hotze Schuil (72), die 26 keer meedeed aan de PC en zes keer koning was. Ook aanwezig was de voorzitter van de Baskische kaatsbond, die zestigduizend leden telt.

Het favoriete partuur Johan Okkinga, Sake Porte en Pieter Tienstra versloeg eerst in de halve finale Johans broer, Gerben Okkinga en zijn perkmakkers André Kuipers en Tunno Schurer. Het partuur van Johan Okkinga nam het in de finale op tegen Minnesma, Durk van der Meer en (debutant) Arie den Breejen. Okkinga was heer en meester en liet de winnaar van vorige jaar alle hoeken van het perk zien. Met een prachtige 'boppeslach' maakte Porte het winnende punt.

De dolgelukkige 'koning' Okkinga mocht de zilveren bal in ontvangst nemen. “Eindelijk. Dit is prachtig. Nu hoor ik er bij en komt mijn naam in de boeken.” De winnaars waren van tevoren niet gerust geweest op de zege. Sake Porte: “Ook de roeiers van de Holland Acht wonnen dit jaar alles, maar je moet je favorietenrol toch maar waar maken.” Het winnende kaatstrio kreeg traditiegetrouw kransen met geel-blauwe PC-linten om de schouders gehangen en een zakje met zes gouden tientjes.

Op het toernooi werd gisteren afscheid genomen van twee Friese grootheden. De Sexbierumer publiekslieveling Johannes van Dijk (35), die in 1985 en 1994 tot koning werd uitgeroepen, betrad voor het laatst de arena. Na twaalf jaar zette ook Gerben Okkinga een punt achter zijn carrière.