Hockeyploeg bereikt finale

ATLANTA, 1 AUG. Het Nederlandse hockeyteam heeft zich geplaatst voor de finale bij de Olympische Spelen in Atlanta. Het elftal versloeg gisteren in de halve finale Duitsland met 3-1. Taco van den Honert maakte alle drie de doelpunten: een veldgoal en twee strafcorners. Tegenstander in de finale, morgennacht om half twee, is Spanje.

De 19-jarige zeilster Margriet Matthijsse stelde gisteren een zilveren medaille veilig in de elfde en laatste wedstrijd in de Europe-klasse. Matthijsse werd tweede, achter de Deense Kristine Roug.

De Nederlandse afvaardiging heeft in Atlanta na twaalf van de zestien wedstrijddagen het aantal olympische medailles van Barcelona 1992 al geëvenaard. Vier jaar geleden viel Nederland vijftienmaal in de prijzen (2 keer goud, 6 keer zilver en 7 keer brons). In Atlanta wonnen de Nederlandse deelnemers tot dusverre 2 gouden, 4 zilveren en 8 bronzen medailles. Met de finaleplaats van de hockeyers (minimaal zilver) staat Nederland op vijftien medailles. Het meest succesvol was Nederland bij de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam met 19 medailles.

Amazone Anky van Grunsven is vrijwel zeker van een medaille in de dressuur. Van Grunsven won gisteren met Bonfire de Grand Prix Special en nam de eerste plaats in het tussenklassement over van de Duitse Isabell Werth. Bij de afsluitende Kür op muziek (zaterdag) verdedigt de Nederlandse een kleine voorsprong. Sven Rothenberger staat vierde in het tussenklassement.

De volleyballers wonnen in de kwartfinale met 3-1 van Bulgarije. In de halve finale speelt Nederland tegen Rusland, dat met 3-0 van Cuba won. In de groepswedstrijd versloeg Nederland de Russen met 3-0. De tennisdubbels Eltingh-Haarhuis en Schultz-Bollegraf verloren in de halve finale. De mannen leden een nederlaag tegen de Australiërs Woodbridge en Woodforde (6-2, 5-7 en 18-16), de vrouwen verloren van Gigi en Mary Joe Fernandez uit de Verenigde Staten (7-5 en 7-6).

Op de olympische wielerwedstrijd, voor het eerst opengesteld voor profs, speelden de Nederlanders een ondergeschikte rol. Erik Dekker was de beste; hij werd 38ste. De Zwitser Pascal Richard won.