Export Oost-Europa

VOORBURG, 1 AUG. De export van goederen naar Oost-Europa is in de eerste vijf maanden van dit jaar met 10 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een kwart van de uitvoer betreft voeding. De belangrijkste handelspartner in deze regio is Rusland. De export naar dit land steeg met 9 procent tot 1,2 miljard gulden. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

In totaal voerde Nederland van januari tot en met mei voor 113 miljard gulden uit, een stijging van 2 procent. De invoer bleef met 119 miljard gelijk aan het niveau van 1995. Uit voorlopige cijfers blijkt dat het handelsoverschot in de eerste vijf maanden 2 miljard hoger ligt dan in de eerste vijf maanden vorig jaar.

Ook de handel met de nieuwe EU-lidstaten Zweden en Oostenrijk heeft zich volgens het CBS gunstig ontwikkeld. De totale uitvoer naar landen van de EU steeg met 3 procent tot 108 miljard gulden.