Europese atleten overtreffen Amerikanen

ROTTERDAM, 1 AUG. Niet de Amerikanen, maar vier Europeanen en een Jamaicaanse hebben de vijfde dag van het olympische atletiektoernooi in Atlanta beheerst. De omvangrijke ploeg uit het gastland won tot dusverre zeven gouden medailles, maar moest gisteren genoegen nemen met één zilveren en één bronzen plak.

Gail Devers was de grote favoriet op de 100 meter horden. Vier jaar geleden won de Amerikaanse in Barcelona de reguliere 100 meter, waarna ze bij het hordennummer ten val kwam. Gisteren behaalde Devers opnieuw geen medaille. De olympisch kampioene op de 100 meter finishte als vierde.

Het goud was voor Ljudmilla Engquist, de 32-jarige Zweedse die voorheen voor de Sovjet-Unie uitkwam.

Vebjörn Rodal won met overmacht de finale van de 800 meter. De Noorse atleet ging in een tijd van 1.42,58 over de streep. Daarmee was Rodal minder dan één seconde langzamer dan het legendarische wereldrecord van de Brit Sebastian Coe uit 1981. Rodal: “Ik had deze overwinning al eens meegemaakt. In mijn dromen.”

Op de 400 meter horden voor vrouwen was Deon Hammings de snelste. De Jamaicaanse finishte in een olympische recordtijd van 52,82. De Amerikaansen Kim Batten en Tonja Buford-Bailey eindigenden respectievelijk op de tweede en de derde plaats. Hammings' overwinning betekende de eerste gouden medaille voor Jamaica.

Bij het hinkstapspringen voor vrouwen voldeed wereldkampioene Inessa Kravets uit Oekraïne aan de verwachtingen. Haar winnende afstand bedroeg 15,33 meter. Vorig jaar bij het WK in Göteborg sprong Kravets een wereldrecord: 15,50. Bij het discuswerpen won Lars Riedel. De Duitser kwam tot een afstand van 69,40.

Favoriet Dan O'Brien gaat na vijf onderdelen aan de leiding bij de tienkamp. De wereldrecordhouder uit de Verenigde Staten kwam op de eerste dag (100 meter, verspringen, kogelstoten, hoogspringen en 400 meter) tot een totaal van 4.592 punten. Marcel Dost bezet met 4.135 punten de 20ste plaats. De 26-jarige atleet uit Enschede verbeterde gisteren op alle vijf onderdelen zijn persoonlijke record. Jack Rosendaal was minder op dreef. Hij staat halverwege de tienkamp met 4.044 punten op de 24ste plaats.

Linford Christie werd gisteren uitgeschakeld in de kwartfinale van de 200 meter. Met een tijd van 20,59 kwam de Britse sprinter eenhonderdste seconde tekort om zich bij de beste zestien te plaatsten. Christie had zich op de dubbele sprintafstand willen revancheren voor de mislukking op de 100 meter. In de finale werd de titelverdediger gediskwalificeerd na twee valse starts.

Sergej Boebka wist niet door te dringen tot de finale van het polsstokhoogspringen. De atleet uit Oekraïne, olympisch kampioen van 1988, verliet het stadion met een enkelblessure, nog voordat hij ook maar één keer had gesprongen. Vier jaar geleden in Barcelona strandde Boebka in de kwalificatieronde. Toen miste hij de aanvangshoogte. “De Olympische Spelen zijn niet voor mij bedoeld”, sprak de wereldrecordhouder gisteren.

Laurens Looije werd op hetzelfde onderdeel eveneens uitgeschakeld. De Nederlandse recordhouder kwam niet verder dan een hoogte van 5,40. In drie pogingen slaagde de 23-jarige atleet uit Zoetermeer er niet in om over 5,60 te gaan.

Corrie de Bruin heeft alsnog afgezien van deelname aan het kogelstoten. De atlete kampt met een handblessure. De Bruin werd eerder deze week in de kwalificaties uitgeschakeld op het discuswerpen, haar hoofdnummer. Ze was aanvankelijk van plan eveneens mee te doen aan het kogelstoten, maar ziet daar nu vanaf om haar verdere seizoen niet in gevaar te brengen.

Haile Gebrselassie heeft afgezegd voor de 5.000 meter. De olympisch kampioen op de dubbele afstand heeft te veel last van zijn voeten. Na de finale van de 10.000 meter klaagde hij over de hardheid van de baan. “Het lijkt wel of we op straat lopen”, zei Gebrselassie maandag na zijn overwinning.

    • Een<