EU bekijkt steun overheid voor Philips

BRUSSEL, 1 AUG. De Europese Commissie heeft ernstige bedenkingen bij de 4 miljoen ecu (8,4 miljoen gulden) steun die de Nederlandse staat aan Philips wil geven. Brussel twijfelt aan de noodzaak van de hulp en vraagt zich bovendien af of wel sprake is van steun voor fundamenteel onderzoek.

De Nederlandse overheid geeft de miljoenensteun voor onderzoek en ontwikkeling naar enkele specifieke problemen bij multimedia. De Europese Commissie, die waakt over de concurrentieverhoudingen binnen de Europese Unie, kondigde gisteren aan een onderzoek te beginnen naar de staatssteun.

Philips heeft goede hoop Brussel te kunnen overtuigen. Het elektronicaconcern voert zelf geen besprekingen met de Europese Commissie, maar laat dat over aan het ministerie van Economische Zaken. Ook het ministerie zegt vol vertrouwen te zijn en “dat vertrouwen is in eerdere zaken zelden beschaamd”.

Een woordvoerster van Philips erkende dat het elektronicaconcern verbaasd is over de lengte van het persbericht waarmee de Europese Commissie het onderzoek wereldkundig maakte. Meestal zijn die berichten enkele zinnen lang, maar in dit geval had Brussel veel meer ruimte nodig. De toonzetting doet vermoeden dat de commissie niet makkelijk van gedachten zal veranderen.

Letterlijk zegt de commissie “serieuze twijfels” te hebben over “diverse aspecten” van de voorgestelde staatssteun. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie betoogt dat Philips al zelfstandig tot het onderzoek had besloten en dus niet afhankelijk was van overheidssteun. Tevens zou het programma behoren tot de kernactiviteiten van de divisie halfgeleiders en gericht zijn op directe toepassing. Bovendien mist de commissie een stimulerend effect van de hulp, die Philips officieel moet aanzetten tot vervolgonderzoek waaraan ze anders niet zou zijn begonnen.

Het bewuste onderzoek gebeurt in Nijmegen, waar Philips een belangrijke chipfabriek heeft. Het elektronicaconcern wilde gisteren niet nader ingaan op het doel van het onderzoek, om niet in “een publieke discussie” te belanden.

De Europese Commissie zegt dat het onderzoek zich richt op verbetering van 'personal digital assistants' en 'personal intelligent communicators', die Philips geschikt wil maken voor een groot publiek.

Minister Wijers van Economische Zaken liet eerder al weten over heel 1995 in totaal 100 miljoen gulden steun aan Philips te willen geven voor onderzoek en ontwikkeling.

Voor het betwiste project Halfgeleider Systemen voor Multimedia reserveerde Wijers 8 miljoen. In een brief aan de Tweede Kamer zei de minister dat het onderzoek gericht is “op technologieën, basiscomponenten en systemen voor nieuwe multimedia produkten, waarin communicatie een essentiële rol speelt”. (ANP)