Dutch Open nauwelijks Nederlands

AMSTERDAM, 1 AUG. De Internationale Tenniskampioenschappen van Nederland in Amsterdam zijn meer 'internationaal' dan 'van Nederland'. Dennis van Scheppingen is de enige van de vijf Nederlandse deelnemers die de eerste ronde heeft overleefd. Dinsdag verloren Sjeng Schalken, Peter Wessels, John van Lottum en Stephen Noteboom. Gisteren redde Van Scheppingen de Nederlandse eer door in twee sets (7-6 en 6-1) te winnen van de Haïtiaan Ronald Agenor.

Het is de laatste weken snel gegaan met de carrière van de 21-jarige Van Scheppingen. Door het winnen van twee Challengertoernooien, in Eisenach en Scheveningen, steeg hij op de ATP-ranglijst van een anonieme plaats naar positie 142. Hij heeft er alle vertrouwen in door te kunnen stomen naar de top-100. “Ik heb veel zelfvertrouwen gekregen. Mijn spel is goed en progressie is nog altijd mogelijk,” zei Van Scheppingen na de wedstrijd tegen Agenor.

Vertrouwen kreeg hij ook van bondscoach Stanley Franker. Die selecteerde hem daags na zijn overwinning in Scheveningen voor het Davis-Cupteam, dat eind september uitkomt tegen Nieuw Zeeland. Van Scheppingen toonde zich aangenaam verrast door de invitatie. “Ik zal de eerste dag dan wel niet spelen, en misschien zelfs het hele weekend niet, maar het is toch mooi daar bij te zijn.” Van Scheppingen maakte faam toen hij in 1991, op zestienjarige leeftijd, moest invallen voor Boris Becker in de finale van het ATP-toernooi van Antwerpen. Als winnaar van het jeugdtoernooi mocht hij het opnemen tegen Aaron Krickstein. Hij verloor de wedstrijd, maar speelde goed, onder het registrerend oog van de internationale sportpers.

Stilaan hoopt Van Scheppingen, die na het afronden van de LTS van het tennissen zijn beroep heeft gemaakt, op een vaste coach en begeleider. Tot nog toe wordt hij getraind door Dick Suyk, die in dienst is van Amstelpark, de club waar Van Scheppingen na zijn selectie in jong-Oranje ging spelen. “Een eigen coach zou nog prettiger zijn. Maar tot nog toe heb ik met Dick een goed jaar achter de rug.”

Van Scheppingen is later doorgebroken dan zijn leeftijdsgenoot Sjeng Schalken. “Daarom noemen sommigen mij een laatbloeier, maar ik ben pas 21!” Schalken is op dit moment zijn voorbeeld. “Aan Sjeng kan ik me optrekken.” Het is te hopen dat Van Scheppingen Schalken niet ten voorbeeld stelt in zijn partij tegen de als vierde geplaatste Alberto Berasategui. Schalken gaf dinsdag, na zijn verlies, toe dat hij “pure basisfouten” had gemaakt.

    • Philip de Witt Wijnen