Drie cornerspecialisten

Hockeybondscoach Roelant Oltmans heeft de beschikking over drie specialisten voor de strafcorner. Aan de hand van videobeelden van de tegenstander bepaalt hij voor een wedstrijd de strategie. In de halve finale tegen Duitsland was gekozen voor Taco van den Honert als schutter en de lange Bram Lomans als bliksemafleider.

De HGC'er liep mee in de baan van het schot en verstoorde met zijn twee meter lengte het zicht van de keeper. Dat bleek een voltreffer. Van den Honert pushte de bal bij beide pogingen fraai in het Duitse doel. “Bij de eerste keer waren die Duitsers helemaal in de war en was er geen reden om het bij de tweede anders te doen”, legde Van den Honert uit.

De twee benutte strafcorners brachten Nederland in de tweede helft in veilige haven. Voor rust had Van den Honert al in de derde minuut een voorzet van De Nooijer goed afgemaakt. De 1-0 zorgde echter nog niet voor veel rust in de Nederlandse ploeg. Duitsland drong af en toe flink aan. Doelman Jansen wist vlak voor rust de eerste strafcorner van Fischer uit zijn doel te ranselen. “Een hele geruststelling. De gelijkmaker hing in de lucht”, bekende Oltmans.

In de tweede helft scoorde Meinhardt voor Duitsland, maar toen stond het al 3-0. De regerend olympisch kampioen probeerde er nog een slotoffensief uit te persen, maar dichterbij kwam de ploeg niet meer. Saliger gleed de bal vijf minuten voor tijd in het doel van Jansen, maar deed dat niet met zijn stick maar met zijn schouder.