BSE overdraagbaar van koe op kalveren

LONDEN, 1 AUG. Gekke-koeienziekte (BSE) is wellicht overdraagbaar van moederdieren op kalveren. Tot deze conclusie zijn deskundigen van een speciaal in het leven geroepen regeringscommissie gekomen die de gevolgen van de ziekte onderzoekt.

Dit heeft het Britse ministerie van landbouw vanmorgen in een verklaring bekendgemaakt.

Tot nu toe achtten deskundigen de mogelijkheid op overdraagbaarheid van gekke-koeienziekte tussen moederkoe en kalf onwaarschijnlijk. De kans blijft echter erg klein, aldus de regeringsverklaring.

Volgens de autoriteiten in Londen vergt de ontdekking geen nieuwe maatregelen en is alles al in het werk gesteld om de volksgezondheid zo goed mogelijk te beschermen.

In maart van dit jaar werd al ontdekt dat er verband bestaat tussen gekke-koeienziekte en de menselijke equivalent ervan, de Creutzfeldt-Jakob ziekte. Die aankondiging leidde tot een dramatische daling van de verkoop van rundvlees en zette de Europese Unie uiteindelijk aan tot de instelling van een verbod op de export van Brits rundvlees.

Gisteren stelde Europees commissaris voor Landbouw Franz Fischler drastische maatregelen voor om de crisis in de rundvleessector tegen te gaan. De kosten voor de noodmaatregelen, beraamd op 2,4 miljard ecu (5 miljard gulden) voor de komende twee jaar, wil Fischler deels halen uit een verlaging van de subsidies voor de akkerbouw. (Reuter, AFP)