Britse prijsbreker EasyJet dreigt KLM met rechter

SCHIPHOL, 1 AUG. De nieuwe Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet, die sinds april tegen zeer lage tarieven tussen Londen en Schiphol vliegt, dreigt de KLM met gerechtelijke stappen als het Nederlandse bedrijf zijn nog lagere tarieven blijft hanteren op deze route.

Dat heeft de eigenaar/oprichter van EasyJet, de Cypriotische rederszoon Stelios Haji-Ioannou vanmorgen aangekondigd op een persconferentie op Schiphol. Hij zei vandaag nog een brief bij de KLM te zullen bezorgen, waarin die maatschappij wordt gesommeerd binnen een week een eind te maken aan wat hij noemde “overtreding van artikel 86 van het Europese Verdrag dat misbruik van een dominante positie verbiedt”.

Mocht de KLM daar niet op ingaan, aldus Haji-Ioannou, dan zijn er drie opties: klagen en schadevergoeding eisen bij de Nederlandse rechter, de Britse rechter of bij de Europese Commissie. Hij wees verder op een recent artikel in het Amstelveens Weekblad waarin een intern KLM-memo werd gereproduceerd dat opriep de opkomst op Schiphol van nieuwkomers als EasyJet zoveel mogelijk te blokkeren.

Toen het Britse maatschappijtje dit voorjaar met drie oudere Boeing 737-300 vliegtuigen vanaf het Londense vliegveld Luton driemaal daags op Schiphol ging vliegen, werd met veel fanfare een enkele-reistarief van 99 gulden geboden. Easyjet gebruikt geen reisagenten, geen papieren tickets (slechts telefonische reserveringen zijn mogelijk) en serveert geen maaltijden aan boord en heeft daarom zeer lage overheadkosten.

De KLM reageerde onlangs met een reclamecampagne - 'Easy Choise' - waarbij een enkele reis Schiphol-Londen wordt aangeboden voor 95 gulden, een tarief dat werd gevolgd door KLM-dochters Transavia en Air UK.

De 32-jarige EasyJet-chef meent dat de KLM hierbij misbruik maakt van zijn zeer dominante positie op Schiphol en op onevenredige manier reageert op nieuwkomers met het doel die uit de markt te drukken en daarna de tarieven weer op oude hoogten te brengen. Hij zei verder dat zijn EasyJet door de KLM-actie op de route Amsterdam-Londen nu verlies maakt, zij het nog niet op de Londen-Amsterdam route.

Een KLM-woordvoerder zei vanmorgen nog niet op EasyJets klacht te kunnen reageren omdat de aangezegde brief nog niet was ontvangen.