Britse embryo's worden vernietigd ondanks protesten

LONDEN, 1 AUG. Ruim drieduizend ingevroren menselijke embryo's worden vanaf vandaag in Britse klinieken vernietigd, ondanks hevige protesten van tegenstanders van abortus. De Britse premier, John Major, verwierp gisteravond een laatste oproep van een anti-abortusgroepering, Life Campaigns, om de vernietiging zes maanden uit te stellen.

Wettelijk is toegestaan dat de embryo's maximaal vijf jaar worden opgeslagen. Alleen als beide donorouders dat willen, mogen ze langer worden bewaard. De 3.300 embryo's zijn afkomstig van ruim 900 echtparen. Van elk echtpaar worden gemiddeld drie of vier bevruchte eicellen bewaard, ontstaan uit in vitro fertilisatie.

De Britse klinieken hebben getracht contact op te nemen met de donors om toestemming te krijgen de embryo's langer ingevroren te houden. Bijna 650 echtparen, onder wie veel buitenlanders, bleken echter onvindbaar en 260 anderen hebben niet geantwoord op de aangetekende brieven die hun waren toegezonden. De embryo's, die de grootte hebben van een speldenknop, zullen worden vernietigd door een druppel alcohol of water toe te voegen aan de cellen. Daarna worden ze weggegooid met het andere ziekenhuisafval.

In Italië, dat het laagste geboortencijfer heeft van Europa, bestaat grote belangstelling voor de embryo's. Op een persconferentie in Londen maakte de Britse anti-abortusgroep Life Campaigns bekend meer dan 130 brieven te hebben ontvangen van echtparen die ze wilden “adopteren”. Honderd van de brieven waren afkomstig uit Italië. Artemisia, een Italiaans concern van vruchtbaarheidsklinieken, heeft de Engelse kliniek Bourn Hall, waar 904 embryo's moeten worden vernietigd, aangeboden ze te kopen. De medisch directeur van Bourn Hall, Peter Brinsden, heeft echter laten weten dat dit “onder geen enkele omstandigheid mogelijk zal zijn”. “Hoe zouden mensen reageren als ze ontdekken dat twee of drie van hun kinderen over een paar jaar rondrennen in Italië?” aldus Brinsden. In een brief aan Artemisia zei hij: “Ik verzeker u dat wij ook ongelukkig zijn met de vernietiging van de embryo's, maar wij zijn verplicht ons te houden aan de wet en moeten daarom voorbereidingen treffen om ze te vernietigen.”

In katholieke kringen is met afschuw gereageerd op het nieuws over de vernietiging van de embryo's. Radio Vaticaan in Rome noemde het probleem “een tunnel zonder einde”. De katholieke omroep toonde zich echter ook tegenstander van de alternatieven voor vernietiging van de embryo's: adoptie, verlenging van de bewaartermijn of het laten sterven van de embryo's. (AP)