Bonden botsen weer met ABN Amro over arbeidsvoorwaarden

ROTTERDAM, 1 AUG. Tussen ABN Amro en de vakbonden in de bankensector dreigt een conflict over de arbeidsvoorwaarden van 140 medewerkers bij het zogeheten call centre in Nijmegen. ABN Amro wil deze werknemers niet onder de banken-CAO laten vallen. De bonden dreigen met een bodemprocedure als de bank vast houdt aan dit plan.

Dat blijkt uit de brief die vakbond De Unie gisteren, mede uit naam van de CNV Dienstenbond, de BBV en de VHP, aan ABN Amro heeft verstuurd. De ondernemingsraad van ABN Amro Nederland wil zich verzetten via de Ondernemingskamer.

Het is de tweede keer dit jaar dat ABN Amro in aanvaring komt met de bonden over de uitleg van de CAO. Ook het besluit van de bank om aanzienlijke groepen (hoger) personeel uit te zonderen van de 36-urige werkweek leidde tot woedende reacties van de bonden.

Het call centre in Nijmegen, waarbij klanten telefonisch 24 uur per dag kunnen bankieren, draait inmiddels een half jaar op proef. Momenteel werken er 140 mensen. De bedoeling is nog een tweede call centre op te richten, waardoor uiteindelijk circa 500 werknemers de verschillende lijnen (hypotheeklijn, verzekeringslijn) zullen bemannen.

De werknemers op deze centra - die in een aparte BV worden ondergebracht - hoeven volgens ABN Amro niet te worden betaald volgens de banken-CAO. De bank hanteert het argument dat het call centre geen kredietinstelling is en dus niet bij het kredietregister hoeft te zijn ingeschreven. Ook wordt deze dochter geen lid van de werkgeversvereniging voor het bankbedrijf.

Zowel de ondernemingsraad van ABN Amro Nederland als de vakbonden zijn boos over de interpretatie van de bank. “Op dat call centre gebeurt gewoon bankwerk. Alleen is sprake van een andere distributievorm”, zegt bestuurder D. Kramer van de Unie. Hij ziet geen enkele reden waarom deze medewerkers niet onder de banken-CAO zouden vallen. Volgens de bonden ligt het arbeidsvoorwaardenpakket voor de call centre-medewerkers circa twintig procent onder dat van de reguliere ABN Amro-werknemers. De vakbonden vrezen dat ABN Amro in de toekomst meer afdelingen tot zelfstandige BV's zal omvormen, om zo de arbeidskosten terug te brengen. CAO-afspraken worden daardoor minder waard. “ABN Amro heeft nu eigenlijk de aanval op de bedrijfstak-CAO ingezet”, aldus Unie-bestuurder E. van de Rijdt.