Bom Atlanta: huiszoeking bij bewaker

ATLANTA, 1 AUG. Agenten van de federale recherche FBI en ATF (Alcohol Tobacco and Firearms) hebben gisteren in Atlanta de flat doorzocht van Richard Jewell, de bewaker die zaterdagochtend de rugzak met de bom in het Olympic Park ontdekte vlak voor die afging. Na het onderzoek, dat vijf uur duurde, benadrukte FBI-woordvoerder David Tubbs dat er geen aanklacht tegen de 33-jarige Jewell is ingediend.

De bewoners van het flatgebouw werden tijdens de huiszoeking geëvacueerd. Ook de agenten verlieten op een gegeven ogenblik het gebouw en lieten het werk over aan de explosieven-speurhond. De FBI deed geen mededelingen over het in beslag genomen materieel. Zowel de vrachtauto als ook een kartonnen doos uit de woning van de verdachte zijn door de FBI in beslag genomen.

De advocaat van Jewell verklaarde dat zijn cliënt niets met de aanslag te maken had en ervan uitgaat dat zijn onschuld snel bewezen zal zijn. Ron Leidelmeyer, een NBC-technicus die bij de explosie gewond raakte, verklaarde Jewell vlak voor de bom ontplofte gezien te hebben. De technicus gelooft daarom dat Jewell niet diegene kan zijn die via het alarmnummer voor de bom waarschuuwde.

De FBI zocht eerst in kringen van rechtse extremisten die hun haat tegen de regering met bomaanslagen (zoals in Oklahoma) tot uitdrukking brengen, maar inmiddels gaat de aandacht uit naar een individuele dader op zoek naar een heldenrol. Jewell werkt sinds een jaar bij een particulier beveilingsbedrijf dat door de organisatoren van de Olympische Spelen is ingehuurd. Daarvoor was hij politieman. Zijn vroegere chef vertelde de FBI dat Jewell zijn politietaken overenthousiast had vervuld en te veel op de voorgrond wilde treden. Hij werd gedwongen ontslag te nemen. (AFP, Reuter, AP)