Bewaking ambassade Indonesië verscherpt

DEN HAAG, 1 AUG. De politie in Den Haag besteedt extra aandacht aan de veiligheid van de Indonesische ambassade in de residentie. Zij kreeg gisteren een dreigbrief waarin aanslagen tegen Indonesische doelen worden aangekondigd als het neerslaan van demonstraties in Jakarta doorgaat.

Vanmiddag heeft in Den Haag een groep tegenstanders van het geweld in Indonesië gedemonstreerd. Leden van het 'Comité Indonesia', dat de demonstratie maandag aanmeldde, begonnen hun actie om 13.00 uur bij de ambassade, waar ze een petitie aanboden. Vervolgens liepen ze naar het Vredespaleis, waar het protest om half vier zou eindigen.

Behalve de Haagse politie kregen ook diverse media, ministeries en politieke organen de dreigbrief toegefaxt. Afzender is het tot nu toe onbekende Front Commando Waspada. “Indien het Indonesische leger (..) gericht zal optreden tegen demonstranten en er slachtoffers vallen, zal voor elke neergeschoten strijder een willekeurige in Nederland woonachtige Soeharto-aanhanger c.q. Indonesiër worden geëlimineerd!!”, schrijft het Front Commando Waspada.

Waspada, dat 'voorzichtig' betekent, bedreigt naast een aantal instellingen als ambassade, consulaat en luchtvaartmaatschappij Garuda in het bijzonder de Indonesische ambassadeur en diens familie. Als die zich niet distantieert van het regime in Jakarta, dan “zal hij de eerste zijn met zijn familie en aanhang die aangepakt zullen worden, en dus niet vrijelijk door Wassenaar en Den Haag rond kunnen lopen”.

Waspada wil dat Nederland actie onderneemt tegen Indonesië. Een woordvoerder van de politie wilde vanochtend geen details geven over de extra veiligheidsmaatregelen in Den Haag.

Haar Amsterdamse collega wilde in het geheel niet ingaan op eventueel verscherpte bewaking van de gebouwen in de hoofdstad van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda. (ANP)