ASMI verlaagt verwachtingen winst

BILTHOVEN, 1 AUG. ASM International (ASMI) in Bilthoven stelt zijn verwachtingen voor de tweede helft van dit jaar naar beneden bij. In hoeverre wil het bedrijf niet zeggen. ASMI levert apparatuur aan de chipproducenten, maar de groei van de sector valt al enige maanden sterk terug.

ASMI wil wat tegenwicht bieden aan de hooggespannen verwachtingen van de analisten. Vier kwartalen bijzonder presteren zit er niet in. “We willen voorkomen dat er een lineaal langs de eerdere resultaten van dit jaar wordt gelegd en dat wordt gezegd dat de lijn alleen maar omhoog zal blijven gaan”, aldus een ASMI-woordvoerder.

ASMI, Advanced Semiconductor Materials International, deed het de afgelopen zes maanden goed. In het tweede kwartaal van dit jaar behaalde het bedrijf een netto winst van 27,5 miljoen gulden, 71 procent meer dan de 16,1 miljoen in dezelfde periode van 1995. Het eerste-kwartaalresultaat was al vier keer zo hoog als in dezelfde periode van 1995. Over de eerste zes maanden verdiende ASMI 54,3 miljoen tegen 22,2 miljoen gulden in de eerste helft van 1995. In het tweede kwartaal verkocht het bedrijf in Bilthoven voor 187 miljoen gulden, tegen 169,6 miljoen in de maanden april, mei en juni 1995. De omzet over de eerste jaarhelft steeg van 300,7 miljoen tot 368,6 miljoen gulden. ASMI was eind jaren tachtig voor 50 procent eigendom van het aan de Amsterdamse beurs genoteerde ASM Lithography, dat ook machines voor de chipindustrie vervaardigt.

Bestuursvoorzitter A. del Prado van ASMI meldde gisteren dat de vraag bij de chipproducenten zeer recentelijk is teruggelopen.

Het wordt volgens hem “steeds moeilijker vast te stellen wanneer onze belangrijkste klanten weer echt aan het kopen slaan”.

Del Prado noemde onder meer een annulering van een order voor de Amerikaanse chipproducent Micron Technology, een van de belangrijkste klanten van ASMI en vorig jaar nog goed voor afname van meer dan 12 procent van de ASMI-produktie. Volgens een woordvoerder is de klantenbasis inmiddels “sterk verbreed”.

ASMI vervaardigt apparatuur die zorgt voor de bewerkingen op siliciumschijven (zogenoemde wafers) en apparaten die bewerkingen uitvoeren op 'aspirantchips' als ze eenmaal uit de wafers zijn gezaagd.

ASMI staat genoteerd aan de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. Het bedrijf is voor 50,2 procent moeder van ASM Pacific Technology, wiens aandelen worden verhandeld aan de beurs in Hongkong. (ANP)