Akkoord van krijgsheren Liberia over ontwapening

ABUJA, 1 AUG. De belangrijkste krijgsheren in de door een burgeroorlog verscheurde Westafrikaanse staat Liberia hebben gisteren in de Nigeriaanse hoofdstad, Abuja, overeenstemming bereikt over de ontwapening van hun aanhangers. Deze zou eind volgende maand voltooid moeten zijn. Volgens de voornaamste krijgsheer, Charles Taylor, kunnen in december verkiezingen worden gehouden in Liberia.

De krijgsheren bereikten hun akkoord na een marathonzitting met de Nigeriaanse president, Sani Abacha. Volgens de krijgsheer Alhaji Kromah heeft “geen enkele persoon of groep ons gedwongen om met de ontwapening te beginnen”. De Westafrikaanse Economische Gemeenschap (ECOWAS) heeft de laatste tijd de druk op de Liberiaanse krijgsheren echter sterk vergroot. Vorige week nog eisten de leiders van de economische gemeenschap in Abuja op hun jaarlijkse conferentie dat binnen negen maanden in Liberia verkiezingen plaatshebben en overlegden zij over sancties tegen de Liberiaanse krijgsheren. Tijdens de jaarlijkse top van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE) in de hoofdstad van Kameroen, Yaoundé, opperden de Afrikaanse leiders onlangs de mogelijkheid om de LIberiaanse krijgsheren door een oorlogstribunaal te laten berechten.

De burgeroorlog in Liberia woedt al sinds 1989, toen Charles Taylor vanuit Sierra Leone het land binnenviel. De krijgsheren kwamen al ettelijke keren tot een akkoord maar steeds weer laaide de strijd toch weer op. Een vorig jaar in Abuja overeengekomen vredesovereenkomst leek het te houden, maar in april braken er weer zware gevechten uit in Monrovia nadat een poging van de zogeheten interim-regering om de krijgsheer Roosevelt Johnson te arresteren, was mislukt. De burgeroorlog in Liberia heeft tot nu toe ten minste 150.000 levens geëist. (Reuter)