WITLOFSALADE MET LAUWE ANSJOVISDRESSING

Ziek zijn is niet leuk, maar er zijn toch wel voordelen; tenminste als er iemand in huis is die je vertroetelt en verwent. Tijdens een ziekte nam mijn man het koken over en het onderstaande recept is een van de traktaties die me mijn ziekte deden vergeten.

Voor vier personen:

3 gave struiken witlof

Dressing:

1 eetlepel olijfolie

3 ansjovissen op pekel, gefileerd en gehakt

3 zongedroogde tomaten, in kleine stukjes

3 eetlepels witte wijnazijn

1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes

fijngeraspte schil van 1 citroen

Snijd de kernen uit de struiken witlof en snijd de bladen in smalle repen.

Verwarm de olijfolie op een matig vuur. Doe er de ansjovisfilets in en laat die in 2 tot 3 minuten - al prakkend met een houten lepel - smelten. Blancheer de blokjes bleekselderij 1 minuut in de magnetron op hoog. Doe de wijnazijn bij het ansjovismengsel en laat die even flink opkoken.

Schik de repen witlof in waaiervorm op borden. Voeg de zongedroogde tomaten, blokjes bleekselderij en het citroenraspsel aan de ansjovisdressing toe, roer even door en verdeel de dressing over de witlof. Onmiddellijk opdienen.

    • Kim Maclean