Volleybalsters rest na nederlaag strijd om vijfde plaats; Russische luchtmacht veel te sterk

ATLANTA, 31 JULI. De Russische volleybalster Elena Godina is 1,94 meter. “Zo lang hebben wij ze niet”, zei de Nederlandse bondscoach Bert Goedkoop gisteren. Zijn ploeg had geen enkele vat op de smashes van de pas 18-jarige speelster. “Ze pakt die ballen zo hoog. Daar kunnen wij niet bij”, aldus Henriëtte Weersing, zelf 'slechts' 1,87 meter.

Het inbrengen van Godina, tegen het einde van de eerste set, bracht de ommekeer in de kwartfinale tussen Nederland en Rusland (1-3) in het Omni Coliseum. Nederland had een flitsende start en nam een grote voorsprong, van 10-2 ging het naar 14-5. Door het scorend vermogen van Godina en de andere boomlange aanvalster, Artamonova (1,90), kwamen de Russinnen nog dichterbij, maar ze verloren de set met 15-10.

De opleving van de Russinnen aan het eind van de eerste set was een voorbode voor de rest van de wedstrijd. Even hing er een verrassing in de lucht, maar Godina en Artamonova zorgden er met zijn tweeën voor dat de zaken werden rechtgezet met 15-7, 15-9 en 15-10 in de volgende drie sets. Een goede Nederlandse servicedruk had de Russische machine misschien nog kunnen ontregelen, maar die bleef uit.

“Ze konden scoren hoe ze maar wilden”, oordeelde Weersing. Goedkoop vond toch dat er “redelijk goed was geserveerd” door Nederland. Maar blijkbaar dus niet goed genoeg.

Goedkoop maakte een aangeslagen indruk. “We hebben een kans gemist, de grootste uit ons leven. We hadden de halve finale van de Olympische Spelen kunnen halen. Daar droom je als sporter van.” De coach maakte zijn speelsters geen verwijten. “Ik kan jammer genoeg op niemand mopperen. We hebben alles geprobeerd. Maar het zat er niet meer in. We hoeven ons niet te schamen voor dit verlies.” Weersing had wel in een zege geloofd. Ze zag vooraf “aan de koppen” van haar ploeggenoten dat het mogelijk was. Goedkoop bespeurde ook dat Nederland na de goede overwinningen op Japan en Zuid-Korea in Atlanta “toe was aan een topprestatie”.

Vorig jaar won Nederland in de halve finale van het Europees kampioenschap wel van Rusland. “Dat waren andere omstandigheden”, oordeelde Goedkoop. “We speelden toen in eigen land en wisten hen te verrassen. Dat kon nu niet meer.” Hij vond bovendien dat Rusland sindsdien sterker is geworden. Vooral als plaaggeest Elena Godina meedoet. Bij het EK was ze er al bij, maar bleef toen aan de kant. “Maar we hadden haar zien spelen bij het jeugd-WK”, aldus Goedkoop.

Ook met de nieuwe 'luchtmacht' blijft Rusland zijn ouderwetse spel spelen. De ballen gaan hoog naar de zijkanten en de beukers maken het af. “Het ziet er niet uit”, vond Weersing. Zelf zei ze niet in zo'n systeem te willen volleyballen. “Maar het is wel effectief. Ze hebben de speelsters ervoor.” De 30-jarige aanvalster ziet de Russinnen in Atlanta echter geen goud of zilver winnen. “Ze zijn makkelijk te bestrijden. Alleen wij speelden niet goed genoeg.” Bert Goedkoop verwacht wel dat Rusland de finale haalt. Zijn eigen ploeg moet nu verder in de strijd om de vijfde tot en met achtste plaats.

    • Hans Klippus