VN: Buyoya was bij moord op president Ndadaye betrokken

ARUSHA, 31 JULI. De Verenigde Naties hebben het bestaan van een geheim rapport bevestigd waarin een verbinding wordt gelegd tussen het nieuwe militaire bewind van Burundi en de moord in 1993 op de eerste vrijgekozen president van het land.

Afrikaanse staatshoofden en regeringsleiders en vertegenwoordigers uit de Verenigde Staten, de Europese Unie en de Verenigde Naties zijn vandaag in de Tanzaniaanse stad Arusha bijeen voor besprekingen voor een mogelijke militaire interventie in Burundi.

De Veiligheidsraad van de VN gaf een jaar geleden opdracht voor een onderzoek naar de aanslag op president Melchior Ndadaye, een vertegenwoordiger van de Hutu-meerderheid. Het rapport is nu klaar. Volgens de internationale onderzoekscommissie is een van de hoogste officieren van majoor Pierre Buyoya, de nieuwe Burundische machthebber, de initiatiefnemer van de moord.

Buyoya is niet uitgenodigd voor de bijeenkomst in Arusha, omdat de internationale gemeenschap hem niet erkent als staatshoofd. Op de bijeenkomst is wel een delegatie van hem aanwezig, evenals een afvaardiging van de ondergedoken Burundische president, Ntibantunganya. De bijeenkomst is georganiseerd op initiatief van Tanzania en wordt gesteund door de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE). Een comité van generaals uit Ethiopië, Oeganda, Rwanda en Tanzania presenteerde vandaag een plan voor een mogelijke vredesmissie in het naburige Burundi. Volgens regeringsfunctionarissen voorziet het plan in een interventiemacht van 25.000 troepen. Buyoya wil geen buitenlandse interventie in Burundi, omdat hij bang is dat deze de macht van het Tutsi-leger zal indammen.

Gistermorgen vertrok Buyoya naar de Oegandese hoofdstad Kampala voor overleg met president Museveni, een goede vriend van hem. Museveni heeft Buyoya geadviseerd een internationale vredesmacht toe te laten in Burundi. (AFP, Reuter)