USAir daagt partner BA voor de rechter

LONDEN, 31 JULI. USAir, de op vier na grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, heeft een rechtzaak aangespannen tegen grootaandeelhouder British Airways die 24,6 procent van de aandelen bezit.

Volgens USAir is de voorgenomen krachtenbundeling van British Airways (BA) met American Airlines (AA) in strijd met de samenwerkingsovereenkomst die het Britse luchtvaartbedrijf in 1993 met USAir heeft gesloten. Bestuursvoorzitter Steven Wolf van USAir zegt dat BA en AA de Amerikaanse anti-kartelwetten schenden, en dat hun monsterverbond de vrije concurrentie op de Noordatlantische markt ondermijnt.

British Airways is niet alleen voor 24,6 procent eigenaar van USAir maar levert ook drie van de directieleden van de Amerikaanse firma, onder wie president-directeur Robert Ayling. Begin dit jaar liet British Airways de Amerikaanse partner echter al weten ze haar belang in USAir niet wenste te verhogen en dat de onderlinge banden ook niet verder worden aangehaald.

British Airways toonde zich hogelijk verrast over de rechtzaak. In een verklaring liet de onderneming weten dat ze een proces vol vertrouwen tegenoet ziet omdat haar verplichtingen tegenover USAir niet in het gedrang komen door een samenwerking met American Airlines. British Airways zegt dat een combine met American Airlines ook in het voordeel van USAir zal werken. American Airlines reageerde al even verbijsterd. Volgens AA vormt de samenwerking met British Airways geen bedreiging voor de vrije concurrentie en wordt de positie van USAir volledig gerespecteerd.

De Britse kamercommissie voor transportzaken gaf gisteren haar goedkeuring aan de samenwerking tussen British Airways en American Airlines. Volgens de commissie komt een alliantie de Britse economie ten goede en waarborgt het verbond de sterke positie van Groot-Brittannië op de mondiale transportmarkt. De commissie verwierp de suggestie van Richard Branson, bestuursvoorzitter van de Britse luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic, om de samenwerking voor te leggen aan de Britse anti-monopoliecommissie. De krachtenbundeling moet nog wel door het Britse minister van handel en industrie, het Amerikaanse ministerie van justitie en de Europese Commissie worden goedgekeurd.

Zes Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben president Bill Clinton vorige week - vergeefs - gevraagd om de onderhandelingen over liberalisering van het vliegverkeer met Groot-Brittannië voorlopig op te schorten. Ze zijn bang dat het atlantisch vliegverkeer door BA en AA gedomineerd zal worden.

    • Dick Wittenberg