Spookrijders maken dit jaar meer slachtoffers

DEN HAAG, 31 JULI. Het aantal doden en gewonden door spookrijders is in 1996 voor het eerst weer gestegen. Dit jaar veroorzaakten spookrijders bij verkeersongelukken al vier doden en diverse zwaar gewonden, vorig jaar en het jaar ervoor ging het steeds om twee dodelijke slachtoffers.

Dit meldt Veilig Verkeer Nederland (VVN). VVN meent dat in de strijd tegen het spookrijden nieuwe maatregelen nodig zijn. De vereniging denkt daarbij aan door middel van detectie gestuurde waarschuwingen aan spookrijders. Het aantal ongevallen door spookrijders was de afgelopen jaren gedaald, na een piek, drie jaar geleden, van twintig verkeersongevallen door spookrijders, waarbij zeven doden en dertien gewonden vielen.

De eerste maatregel tegen spookrijden dateert van het begin van de jaren tachtig, toen bij op- en afritten borden werden geplaatst met het opschrift 'verboden in te rijden' en het onderbord 'ga terug'. Ook werden sindsdien spookrit-uitlokkende situaties gewijzigd. Bij de aanleg van nieuwe autosnelwegen wordt met het fenomeen rekening gehouden.

Volgens VVN komen er steeds meer valse meldingen van spookrijders. Dit doet de betrouwbaarheid van de meldingen via de radio geweld aan, vreest de vereniging. Vorig jaar waren van de 121 spookmeldingen er 74 waarschijnlijk vals. In het eerste kwartaal van dit jaar waren er 44 spookmeldingen, waarvan driekwart waarschijnlijk vals.

Volgens VVN is in veel gevallen niet de verkeerssituatie maar 'de factor mens' de belangrijkste oorzaak van spookritten. Het zijn, aldus de vereniging, “doorsnee automobilisten, die even het spoor bijster raken en de problemen die daaruit voortvloeien op een verkeerde manier oplossen.”

Wel zijn er risico-verhogende factoren, zoals ouderdom, te weinig rij-ervaring, een slechte kennis van verkeersregels en verkeerstekens, duisternis, alcohol en inconsistentie tussen op zichzelf juiste borden en aanduidingen.