Schultz en Bollegraf ruiken eremetaal

STONE MOUNTAIN, 31 JULI. Brenda Schultz en Manon Bollegraf hebben zich aangesloten bij het mannendubbel Haarhuis/Eltingh. Zij drongen gisteren door tot de halve finale door een overwinning op het Zwitserse koppel Martina Hingis/Patty Schnyder: 6-4 en 6-3.

Schultz/Bollegraf zullen in elk geval om eremetaal spelen. Als zij vandaag de halve eindstrijd tegen de Amerikaansen Mary Joe en Gigi Fernandez zouden verliezen, resteert de partij om brons tegen de verliezers van Sanchez/Martinez-Novotna/Sukova. “Niks brons. Wij willen goud!”, sprak Schultz strijdlustig. Ze wist ook wel hoe de dames Fernandez (geen familie) aan te pakken. “We gaan Gigi een paar ballen hard tegen de buik slaan. Dat zal pijn doen met al die hamburgers.”

Het Nederlandse gelegenheidsdubbel blaakte van zelfvertrouwen na de overwinning op de tieners Hingis en Schnyder, die opvielen door een zeer groot verschil in klasse. De 15-jarige Hingis schoot soms in de lach door het onvermogen van haar twee jaar oudere partner.

In de eerste set viel de beslissing in de negende game, in een opslagbeurt van Hingis. Schultz sloeg de partij uit en kwam in de tweede set goed op toeren. Op het centre court sloeg ze aces van dik 180 kilometer per uur. De 32-jarige Bollegraf, wereldkampioen dubbelspel met de Amerikaanse Nicole Arendt, blonk uit met een stel loepzuivere passeerslagen. Schultz deed in de tweede set weinig meer fout, ving de partij op toen Bollegraf een opslagbeurt inleverde.

Met veel oranje supporters op de tribunes van het snikhete tennisstadion in Stone Mountain Park kwam het einde snel. Zeker toen Schnyder meer en meer ging schutteren op de ballen die haar in de voeten werden gespeeld.

“Het gaat lekker”, zei Schultz, nadat ze de halve finale had bereikt. “Ik word niet afgeleid omdat ik niet in het olympisch dorp woon. Ik kan me daardoor beter op tennis concentreren. Ik heb daardoor nauwelijks een olympisch gevoel, maar het is beter voor de resultaten.”

“Ik woon wel in het olympisch dorp”, vertelde Bollegraf. “En ik vind het heerlijk. Ik heb nauwelijks tijd om te tennissen. Ik heb de finale 100 meter gezien, volleybal en hockey. Elke avond lig ik niet voor een uur 's nachts in bed. Zo'n tennispartij kost maar twee uurtjes, dus het kan best.” (ANP)