'Reed Elsevier biedt op Blenheim Groep'

AMSTERDAM, 31 JULI. Het Brits-Nederlandse uitgeversconcern Reed Elsevier zou een overnamebod voorbereiden op de Britse Blenheim Groep, organisator van beurzen en tentoonstellingen. Reed Elsevier wil op de overnameplannen, vanochtend door de Financial Times gemeld, “absoluut geen commentaar” geven.

Een overname van Blenheim door de Brits-Nederlandse uitgever zou betekenen dat Reed Elsevier de grootste organisator van beurzen en tentoonstellingen ter wereld wordt. Het concern is met zijn dochter Reed Exhibition Companies (vorig jaar 310 grote beurzen) al een topspeler op de wereldmarkt.

Reed Elsevier kan op het toneel verschijnen doordat een andere kandidaat voor de overname van Blenheim, het Britse mediaconcern United News & Media, zijn voorsprong verspeeld lijkt te hebben. United had een exclusieve overeenkomst om met Blenheim te onderhandelen, maar die exclusiviteit is vorige week verstreken. United heeft volgens de Financial Times nog geen bod gedaan, maar zou willen inzetten op 490 miljoen pond, ofwel 1,26 miljard gulden.

Na enkele slechte jaren behaalde Blenheim vorig jaar een winst voor belasting van 94 miljoen gulden. Het bedrijfsresultaat van Reed Exhibition Companies steeg vorig jaar met 15 procent. Reed Elsevier geeft geen aparte winstcijfers voor zijn tentoonstellingsbedrijf. De sector Vakinformatie, waaronder tentoonstellingen vallen, boekte vorig jaar een bedrijfsresultaat van 635 miljoen gulden. Vorig jaar kocht het concern al een Australische organisator van beurzen.