Rebellen Oeganda doden 118 mensen

KAMPALA, 31 JULI. Christelijke opstandelingen van het Verzetsleger van de Heer (LRA) hebben maandag bij twee aanvallen in het noorden van Oeganda ten minste 78 burgers en veertig soldaten van het Oegandese leger gedood.

De rebellen overvielen een militaire post bij Karuma aan de rivier de Nijl en doodden daar in een gevecht van twee uur ongeveer veertig soldaten. De dood van de soldaten werd bevestigd door officieren van het Oegandese leger.

Eerder op de dag had een groep LRA-aanhangers het dorp Pabbo nabij de grens met Soedan overvallen en achttien inwoners gedood. De slachtoffers werden doodgeslagen of met bajonetten doorstoken. Volgens het onafhankelijke Oegandese dagblad Monitor vielen de rebellen vervolgens de nabijgelegen dorpen Parabongo, Palwong, Patibo en Agwayugi aan. Zo'n zestig burgers zouden door hen zijn gedood uit wraak voor hun hulp aan het leger. “De rebellen dreven de inwoners bijeen en vertelden hun dat zij vermoord zouden worden als straf voor hun rol in het lokaliseren en overleveren van landmijnen aan het regeringsleger”, aldus het dagblad.

Eerder deze maand overvielen de rebellen, die Oeganda willen regeren volgens de Tien Geboden, het vluchtelingenkamp Acholpi in het noorden van het land. In het kamp zitten vijftien- tot zestienduizend Soedanezen die zijn gevlucht voor de gevechten tussen de Zuid-Soedanese animistische en christelijke rebellen en de islamistische regering in Khartoum. Bij de aanval op het vluchtelingenkamp kwamen 91 Soedanezen om. (Reuter)