Radioactief ongeluk in Iraanse centrale

TEHERAN, 31 JULI. In het noorden van Iran heeft zich een ongeluk voorgedaan met een radioactief apparaat in een conventionele elektriciteitscentrale, waardoor ten minste 50 mensen radioactief besmet zijn geraakt. Dat heeft de Iraanse krant Hamchahri vandaag gemeld. Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie van de Verenigde Naties (IAEA) heeft het ongeluk bevestigd.

Volgens beide bronnen gaat het om een centrale in Racht aan de Kaspische Zee. Het incident zou zich op 24 juli hebben voorgedaan nadat “een zeer belangrijk en gevaarlijk onderdeel” was zoekgeraakt. Een van de medewerkers van de centrale vond het onderdeel naderhand en raapte het op, zonder te weten dat het radioactief was. Hij had daarna contact met verscheidene collega's die hij op die manier eveneens besmette. De Iraanse regering en andere media hebben geen melding gemaakt van het ongeluk. Het IAEA spreekt van een “zeer ongebruikelijk incident” in een niet-nucleaire centrale. Iran beschikt niet over voltooide kerncentrales. Hamchahri schrijft verder dat 21 mensen, onder wie enkele ingenieurs van het Duitse bedrijf Siemens, voor behandeling zijn overgebracht naar Teheran. Siemens zei vandaag dat van de zes in Racht aanwezige medewerkers van het bedrijf niemand is besmet. (AFP)