Philips trekt de aandacht op fors hoger Damrak

AMSTERDAM, 31 JULI. Onder leiding van het aandeel Philips boekte de Amsterdamse beurs vanmorgen een forse winst. Het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen was omstreeks het middaguur gestegen met 5,66 punten tot 532,16 punten.

AMSTERDAM De omzetten waren echter betrekkelijk laag en de onzekerheid op het Damrak blijft bestaan. Handelaren zijn in afwachting van de werkloosheidscijfers van de Verenigde Staten, die vrijdag worden gepubliceerd. Dan moet duidelijk worden of de groei van Amerikaanse economie en de inflatie die daarmee gepaard gaat noodzaakt tot een renteverhoging. “Het is erg stil”, zegt een handelaar. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt.”

Wat betreft de lage omzetten was Philips een uitzondering. Omstreeks het middaguur lag de omzet in Philips iets onder de 3 miljoen aandelen (dubbeltelling, de Amsterdamse beurs telt een transactie op de beurs als een aakoop en een verkoop). DSM profiteerde vanmorgen niet van de goede verwachtingen voor dit jaar die het chemieconcern vanmorgen bekend maakte. Het aandeel verloor 40 cent op 153,90 gulden. Het resultaat van DSM (208 miljoen gulden over het tweede kwartaal) werd negatief beïnvloed doordat het onderhoud van een grote installatie (naftakraker) uitliep, een vertraging die DSM ongeveer 40 miljoen gulden kostte. Dankzij betere marktomstandigheden en hogere prijzen voor kunststoffen kon het chemieconcern de winst toch handhaven op het niveau van het eerste kwartaal, toen DSM 205 miljoen gulden verdiende.

De financiële sector deed het vanmorgen goed. Fortis Amev was onder de banken en verzekeraars een sterke stijger met en winst van 50 cent op 46,80 gulden. ING boekte een winst zeven dubbeltjes op 49,70 gulden. ABN Amro steeg 1,30 gulden tot 86,90.

De dollar opende vanmorgen op de Europese valutamarkten bijna een cent lager. Omstreeks het midaguur noteerde de Amerikaanse munt zelfs een koers van 1,6492 gulden tegenover 1,6615 gulden gistermiddag. Belangrijkste aanleiding voor de koersdaling was een onverwachte renteverlaging van de de centrale bank van Australië. Daardoor vluchtten beleggers van de Australische dollar in de yen. Ook de oplopende koers van de Zwitserse Franc en de kracht van de Duitse mark leidden vanmorgen tot druk op de dollar.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York eindigden de koersen van de meeste toonaangevende aandelen gisteren op een bescheiden winst. Het Dow Jones-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen op Wall Street sloot 47,34 punten hoger op een slotkoers van 5481,93 punten. De omzet was met 339 miljoen aandelen gemiddeld.

Wall Street opende hoger na de bekendmaking van Amerikaanse conjunctuurcijfers. De arbeidskosten, gemeten aan de zogenoemde employment cost index zijn in juli met 0,8 procent gestegen. De vrees voor een renteverhoging om de economische groei te remmen werd daardoor wat naar de achtergrond gedrongen. Ook de Amerikaanse obligatiemarkt boekte een bescheiden winst.

TOKIO De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio stonden vandaag voor de derde achtereenvolgende dag onder druk. Bij een tamelijk lage omzet (260 miljoen) daalde de Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen met 187,50 punten tot 20.692,83. Handelaren zijn voorzichting in afwachting van de later deze week te publiceren cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt.