Minister Suriname: commandant corrupt

PARAMARIBO, 31 JULI. De Surinaamse minister van Defensie Gilds heeft de commandant van de luchtmacht, majoor De Mees, beschuldigd van malversaties. Hij deed dat in een vraaggesprek met het weekblad Kompas. De Mees heeft de Surinaamse president Venetiaan, opperbevelhebber van de strijdkrachten, gevraagd een diepgaand onderzoek naar de aantijgingen in te stellen.

Hij vindt het kwalijk dat hij nooit ter verantwoording is geroepen, maar dat Gilds zijn “vermeend disfunctioneren” in een blad etaleert.

De Mees zou met legervliegtuigen vluchten voor particulieren hebben laten uitvoeren en de opbrengsten daarvan niet op de juiste manier hebben verantwoord. “Als de minister vindt dat ik gestolen heb, moet hij me laten opsluiten”, aldus de commandant. Gilds zegt dat de luchtmacht aan de grond blijft, zolang de kwestie niet is onderzocht. Hij vindt dat er sprake is van een “free for all”-situatie in de strijdkrachtonderdelen, waarbij manschappen op grote schaal legereigendommen meenemen. “Ik zal niet toestaan dat corruptie de boventoon voert”, aldus de minister.

De bevelhebber van het Surinaamse leger, kolonel Sedney, vindt dat Gilds spijkers op laag water zoekt. Volgens hem zijn er geen malversaties gepleegd bij de luchtmacht. Sedney zegt, evenals De Mees, dat met de opbrengsten van de vluchten onderdelen zijn gekocht om de kwijnende luchtmacht draaiende te houden.

De bevelhebber weerspreekt ook de beschuldiging van minister Gilds dat “sommige leidinggevende Surinaamse officieren zich niet willen schikken onder het burgerlijk gezag”. (ANP)